Hlavní obsah

Ve zlínské zoo se narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve zlínské zoologické zahradě se poprvé po 13 letech chovu narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého. Na svět přišlo 11. října a podle mluvčí zahrady Romany Bujáčkové díky starostlivé péči samice Elišky zdárně prospívá.

Článek

„Mravenečníky čtyřprsté objevíme ve 23 evropských zoo. Za uplynulých 12 měsíců se však v Evropě podařilo odchovat pouze pět mláďat, je to tak opravdu mimořádný chovatelský úspěch,“ uvedla zooložka Markéta Horská.

Pětiletá samice Eliška se podle chovatelů hned napoprvé projevila jako velmi pečlivá matka, mládě je v dobré kondici. „Při narození vážilo 360 gramů, nyní má již téměř 600 gramů,“ uvedla Horská. Březost trvá pět měsíců, na svět přichází většinou jen jedno mládě. Pečuje o něj výhradně samice. Mládě se osamostatňuje kolem druhého roku věku.

Chovatelé zatím neznají pohlaví mláděte. „Nyní většinu času tráví ve společnosti své matky v připravené stromové dutině ve vnitřní ubikaci. Příležitostně se však zachytí srsti na matčině hřbetu a vydá se s ní na krátkou procházku ubikací. Prvních šest měsíců je mládě zcela závislé na mateřském mléku, poté začne postupně ochutnávat i potravu dospělých,“ uvedla mluvčí v tiskové zprávě.

Ve volné přírodě na jídelníčku mravenečníků dominují mravenci, kterých dospělý jedinec dokáže denně spořádat kolem 9000. Zajistit takové množství mravenců je v zoologické zahradě nemožné, ve Zlíně proto mravenečníky krmí speciální instantní směsí. „Její složení přesně odpovídá potřebám mravenečníků, na vytvoření směsi se podílel tým zoologů a veterinářů. Pro zpestření krmné dávky dostávají také červy a avokádo. Chovatelé jim navíc nabízejí ztrouchnivělé části kmenů, ve kterých si mravenečníci sami hledají potravu,“ uvedla Horská.

Reklama

Doporučované