Hlavní obsah

Večerní zprávy Seznamu: Co potřebujete vědět večer 24. května

Večerní zprávy 24. 5. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stačí nám 15 minut vašeho času a budete mít přehled o tom, co se dnes stalo. V souvislostech, analyticky.

Článek

Večerní Zprávy vysílá TV Seznam v přímém přenosu. Pro lepší orientaci nabízíme časy jednotlivých příspěvků.

00:50 – Hlasování pro Evropu

Už pět a půl hodiny hlasují Češi v evropských volbách. Vybírají 21 jmen, která usednou do Evropského parlamentu. Favoritem je hnutí ANO, které – stejně jako TOP 09 se Starosty a ČSSD – obhajuje 4 mandáty. V jedné z volebních místností je Jaroslav Gavenda.

05:34 – Zeman už zase platí dětem

Prezident znovu přispívá na ohrožené děti. Po více než roce obnovil platby do nadačního fondu – dalších 60 tisíc – tedy třetina prezidentského platu – se na transparentní účet připsalo minulý týden. Výpadek – celkem víc než tři čtvrtě milionu korun Miloš Zeman doposílat nebude.

06:54 – Studenti dál stávkují za klima

Obavy mladých studentů po celém světě nepolevují – statisíce z nich se dnes po celém světě zapojily do druhé globální stávky za lepší ochranu klimatu. A připojili se k nim i mladí lidé v České republice. V Praze se stávka soustředila hlavně na Malostranské náměstí, konala se ale také v řadě dalších českých měst. Podle studentů je zásadní, aby politici přestali ignorovat změny klimatu a začali prosazovat aktivní opatření. V Česku poprvé stávkovali v polovině března.

07:25 – Lékaři a bratři, kde jste?

České zdravotnictví čím dál rychleji přichází o muže-lékaře, lékárníky a zdravotní bratry. Statistika je neúprosná – na jednoho muže připadají v oboru čtyři ženy. Mladí muži totiž podle posledních dat ztrácí zájem o lékařskou profesi – důvodem je především finanční ohodnocení.

10:43 Tereza, jedině Tereza…

7. června – datum, kdy Theresa Mayová skončí jako vůdkyně britských konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud její strana nenajde nového lídra. Jako důvod sama označila to, že se jí nepovedlo vyvést Británii z Evropské unie – tedy hlavní úkol, který jí dala většina Britů v referendu z roku 2016.

14:19 – Agrofert dojí stát

Už více než čtvrt miliardy korun – tolik peněz Česko v posledním roce vyplatilo z národního rozpočtu na dotacích pro firmy patřící do holdingu Agrofert. Stále přitom není jasné, že tyto peníze dostane stát od Unie proplacené. V Evropě totiž nadále panuje podezření, že český premiér a vlastník Agrofertu Andrej Babiš zůstal i po převedení společnosti do svěřenského fondu v nepřípustném střetu zájmu.

16:01 – Výbuch v Lyonu

Lyonem otřásl výbuch, při kterém se zranilo 13 lidí. Explodovat měla podomácku vyrobená bomba. Podle prezidenta Emmanuela Macrona se jedná o záměrný útok.

Reklama

Související témata:

Doporučované