Hlavní obsah

Vědci hledali „hnací motor“ fake news o covid-19. Je jím nakažený Trump

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Přes 38 milionů článků o covid-19 analyzovali výzkumníci Cornellovy univerzity, kteří se zaměřili na šíření dezinformací o covid-19. Hnacím motorem má být americký prezident Donald Trump, který se přitom sám koronavirem nakazil.

Článek

„Dnes večer (ve čtvrtek) jsme první dáma a já byli pozitivně testováni na covid-19. Okamžitě zahájíme karanténu a proces rekonvalescence. Společně se z toho dostaneme!“ uvedl prezident Donald Trump na Twitteru. Předtím potvrdil informaci médií, že pozitivní nález měla pracovnice Bílého domu Hicksová, která je považována za jednu z nejbližších prezidentových spolupracovnic.

Právě postava amerického prezidenta je spojnicí mezi velkým množstvím dezinformací a konspiračních teorií o koronaviru, které se šíří na internetu. Takový závěr přinesla analýza výzkumníků z Cornellovy univerzity v New Yorku, kteří analyzovali na 38 milionů anglicky psaných článků o koronaviru. Celkem 38 procent zpráv, které obsahovaly dezinformace, souvisí s prezidentem Trumpem.

Studie rozlišuje celkem jedenáct témat dezinformací, a to včetně různých konspiračních teorií. Jednou z prvních byla ta, která se objevila v lednu. Ta naznačuje, že pandemii „vyrobili“ demokraté v době, kdy byla hlavním tématem americké politiky snaha o impeachment prezidenta Trumpa. Ve stejné době se také začala šířit dezinformace, že ohniskem nákazy covidu-19 byli obyvatelé čínského Wu-chanu, kteří snědli netopýří polévku.

Zdaleka nejrozšířenějším tématem dezinformací ale byly tipy a rady na „zázračné léky“. Mezi tím byla i propagace antimalarik nebo dezinfekčních prostředků jako potenciální léčby covidu-19, což zmínil i prezident Trump. Počet zpráv s těmito dezinformacemi činil více než zbylých deset témat, uvedli výzkumníci. Ti zjistili, že z více než 38 milionů článků publikovaných od 1. ledna do 26. května, obsahovalo více než 1,1 milionu, tedy okolo tří procent, dezinformace.

Například 24. dubna, tedy den poté, co Donald Trump pronesl myšlenku, že by jako léčba koronaviru mohly sloužit dezinfekční prostředky a ultrafialové záření, se objevilo přes třicet tisíc článků zmiňujících Trumpovo vyjádření. Běžně přitom výzkumníci podobných textů, které pracovně zařadily do kategorie „zázračné léky“, evidovali denně okolo deseti tisíc. „Největším překvapením pro nás bylo, že prezident Spojených států byl největším hnacím motorem dezinformací týkajících se covidu-19,“ citují The New York Times hlavní autorku studie Sarah Evanegaovou. „Je to důležité zjištění, protože tyto informace mají reálné dopady na zdraví,“ dodala Evanegaová.

Odborníci na veřejné zdraví upozorňují, že pouze jasné, stručné a přesné informace můžou pomoci v boji proti pandemii. Právě dezinformace kolem pandemie jsou podle doktora Joshuy Sharfsteina, proděkana Fakulty veřejného zdraví na Univerzitě Johnse Hopkinse, „jedním z hlavních důvodů“, proč se USA nedaří v boji proti pandemii tak dobře jako jiným státům.

Vědci se snažili najít všechny zmínky o dezinformacích v takzvaných „tradičních médiích“, tedy ve všech významných zpravodajských médiích. Do své studie zahrnuli i factcheckingové články, tedy ty, které šířené dezinformace vyvracely. Z celkového množství šlo ale pouze o 16,4 procenta textů, zbytek nebyl podle výzkumníků nijak korigován. „Naznačuje to, že většinu dezinformací o nemoci covid-19 média zveřejňují bez jakýchkoli otázek a oprav,“ píšou autoři ve své studii.

Téměř polovina všech dezinformačních textů obsahovala podle analýzy některou z konspiračních teorií. Mezi nimi například i informace, že hlavní americký epidemiolog doktor Anthony Fauci falšoval data o počtu obětí v USA, kterých mělo být ve skutečnosti mnohem méně, nebo že Fauciho přímo sponzorují farmaceutické společnosti. Tyto teorie se podle výzkumníků šířily pomocí hashtagů #FireFauci a #FauciFraud, tedy „Vyhoďte Fauciho“ a „Podvod Fauci“.

Konspirační teorii o americkém epidemiologovi mělo obsahovat asi jedenáct tisíc článků, dalších šest tisíc zmiňovalo, že zdrojem nákazy je netopýří polévka. Více než čtyřicet tisíc článků šířilo dezinformace, že za nákazou stojí Demokratická strana, „zázračných léků“ se pak týkalo více než 295 tisíc článků.

Reklama

Související témata:

Doporučované