Hlavní obsah

Říjnová překvapení: Trumpův koronavirus, obří dluhy a smrt soudkyně

Foto: Profimedia.cz

Úmrtí RBG, daňové kličkování, koronavirová diagnóza prezidentského páru – do finále boje o nejprestižnější politický post planety promlouvá několik dramatických zvratů.

Reklama

Článek

Do amerických prezidentských voleb zbývá měsíc a kampaň eskaluje. „Jen velmi málo, přibližně 2 % voličů, je nerozhodnutých,“ upozorňuje amerikanista Jan Beneš v podcastu Stopáž. Co může ještě zamíchat výsledky?

V politickém žargonu se označují jako October surprise neboli říjnová překvapení. O události, které mohou na poslední chvíli úplně změnit průběh voleb, letos na podzim doopravdy není nouze.

Po dlouholetém boji s rakovinou zemřela liberální soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgová, a Trump tak dostal šanci upevnit konzervativní složení instituce. Deník The New York Times tento týden zveřejnil rozsáhlou reportáž o daňových přiznáních prezidenta, ze které vyplývá, že v posledních dvou dekádách platí minimální či vůbec žádné daně.

„Je nepsané pravidlo, že kandidáti zveřejňují své příjmy a závazky. Ale Trump tohle dlouhodobě odmítal a podporoval tak svou image, že pro něj pravidla neplatí. Zjištění The New York Times je tak svým způsobem fascinující, ale Trumpovy voliče tahle kauza nezajímá,“ vysvětluje amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity v podcastu Stopáž. „Teď už s jistotou víme, že to není úspěšný podnikatel, ale je to velmi dobrý píárista,“ dodává.

K říjnovým překvapením můžete přimíchat i čerstvou diagnózu prezidentského páru – oba byli ve čtvrtek pozitivně testováni na koronavirus. A nezapomínejme na první televizní střet obou kandidátů, který se proměnil v debatní frašku. Slovy komentátorky CNN Dany Bashové šlo doslova o sh*t show.

„Kdo by čekal, že tři sedmdesátníci stráví většinu času hádkami a nedostanou se k ničemu podstatnému. V té debatě prohráli všichni. Bylo to obrovské faux pas a prohra celkově pro americké PR,“ hodnotí televizní střet Beneš. „Připomínalo to wrestling, čekalo se, že Trump zaútočí tvrdě – ale Joe Biden to ustál. Soustředil se na svůj výkon, na voliče, rozhodně z toho nevyšel jako slabý kandidát,“ dodává.

Velkou Trumpovou výhrou je ale nominace nástupkyně Ruth Bader Ginsburgové u Nejvyššího soudu, konzervativní federální soudkyně Amy Coney Barrettové. „Podle mě je to důvod, proč budou republikáni zase volit Trumpa – splnil sliby, a to i v oblasti soudnictví. To, co se mu s pomocí Mitche McConnella povedlo, tedy dosadit u Nejvyššího soudu čtvrtinu soudců s doživotní funkcí, silně konzervativních mladých lidí, je něco, o čem republikáni snili hrozně dlouho,“ hodnotí Beneš.

Jaké další říjnové překvapení se podle něj může vynořit? Co musí Trump dělat, aby smazal Bidenův náskok? Proč zpochybňuje legitimitu voleb? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované