Hlavní obsah

Půlmilionové odměny na kraji? Myslel jsem, že je to chyba, říká reportér

Foto: Profimedia.cz

Úřady si neuvědomují, jaký má dopad, když vám informace odmítnou vydat. Hlavně pro novináře to je signál, že něco tají, říká reportér Vojtěch Blažek v podcastu Stopáž.

Reklama

Článek

Zatímco Pražský hrad tento týden konečně zveřejnil, kolik berou jeho top úředníci, ve Středočeském kraji dosud panuje opak: známe výši tučných odměn, ale nevíme, kdo je pobírá.

To se ale novým rozhodnutím ministerstva vnitra má změnit: resort rozhodl ve prospěch reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka, který žádal, aby úřad zveřejnil konkrétní jména nejvýše postavených úředníků, kteří pobírají až 150 tisíc měsíčně díky pravidelným mimořádným odměnám. Když kraj do 15 dnů neposlechne, skončí v exekuci.

„V létě jsem získal informaci, že na středočeském krajském úřadu pracuje skupina lidí blízkých hejtmance Pokorné Jermanové, kteří mají či měli nadstandardní příjmy. Měl jsem své tipy, ptal jsem se na konkrétní úředníky, jejich plat i odměny. Úřad mi ty informace poskytl jen částečně,“ vysvětluje Blažek v podcastu.

Už jen dílčí informace z tabulky, kde byly uvedené platy, ale místo konkrétních úředníků jen čísla od 1 do 20, byly zajímavé. „Někteří pobírali na mimořádných odměnách pravidelně 85 tisíc korun měsíčně navíc – to, že podávali tak skvělé výkony každý měsíc, mě trochu zarazilo,“ dodává.

Ti nejlepší „VIP úředníci“ pravidelně brali 150 tisíc měsíčně, jeden z nich dokonce 190 tisíc měsíčně, což je víc než ministerský plat. Blažek narazil i na půlmilionové mimořádné odměny. Za co? To úřad hejtmanky Jermanové dosud neupřesnil. „Když jsem viděl tu částku, nejdřív jsem si myslel, že je to chyba. Já si to pro sebe vykládám tak, že to bylo ‚odchodné,“ říká Blažek.

„Úřady úplně nechápou, jaký může mít taková zamítnutá žádost o informace dopad. Když se ti to jako novináři stane, automaticky zpozorníš. Proč se to úřad snaží tajit? Mě vlastně částky samy o sobě nezajímají, ale upoutají mě v kombinaci s podezřením, že ten úřad úplně nefunguje, že třeba dotyčný úředník nechodí do práce, nemá vzdělání a odbornost,“ vysvětluje reportér.

Proč veřejná správa tak ráda tají platy a odměny? Čím úřad hájí vysoké odměny a proč Jermanová tvrdí, že o výši platů nic neví? A jak si ANO ve Středočeském kraji stojí těsně před krajskými volbami? Poslechněte si celý díl Stopáže v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované