Hlavní obsah

Všechny prezidentovy spory. Hrad u soudů prohrává a kličkuje

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí se odmítá za prezidenta Miloše Zemana omluvit – tvrdí, že by se stát za prezidenta omlouvat neměl, ať už jde o kauzu Peroutka, či jiné.

Reklama

Článek

Případ Peroutka, tajení hradních platů či nejmenování profesorů – kolem Miloše Zemana se táhne několik důležitých sporů, ve kterých prezident a jeho okolí v posledních týdnech u soudu narazili.

Miloš Zeman má za sebou těžké léto. Kromě toho, že si zlomil ruku, prohrál on i jeho hradní okolí v několika důležitých soudních sporech, které do velké míry definují jeho působení na Hradě.

Zaprvé, v červenci Miloš Zeman narazil, když Městský soud v Praze zrušil jeho rozhodnutí nejmenovat profesorem bývalého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. „Soudce řekl, že Zeman u kandidátů na profesora posuzoval věci, které prezident republiky vyhodnocovat nemůže. To přísluší jen vysoké škole,“ říká v podcastu Stopáž reportér Radek Nohl, který soudní kauzy kolem prezidenta sleduje.

Zadruhé, Hrad nakonec zveřejní platy, odměny a benefity svých předních zaměstnanců, včetně hradního kancléře Vratislava Mynáře nebo mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Kristýně Bašné, která informace po hradní kanceláři žádala, vyhověl Nejvyšší správní soud a před několika týdny uspěla i u Městského soudu v Praze.

„Zlom nastal tento týden, kdy kancléř Mynář oznámil, že tento případ nebudou dál táhnout k Nejvyššímu soudu a Kristýně Bašné informace do poloviny září poskytnou. Původně se hradní úředníci hájili, že veřejnost o jejich příjmech nemá co vědět. Jenže přesně to jim soud vyvrátil. Podle Nejvyššího správního soudu právě oni nemohou tajit, kolik pobírají z veřejných peněz, mají velmi významné pozice,“ dodává Nohl.

A zatřetí: Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová dostala už v srpnu pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, podle kterého se stát, respektive ministerstvo financí musí do týdne omluvit za výrok Miloše Zemana. Ten na konferenci k 70. výročí osvobození Osvětimi prohlásil, že její dědeček napsal článek s názvem „Hitler je gentleman“.

Jenže omluva stále nepřichází – ministerstvo podalo dovolání a žádost o odklad k Nejvyššímu soudu.

„Ministerstvo financí se odmítá za prezidenta Miloše Zemana omluvit. Tvrdí, že by se stát za prezidenta omlouvat neměl, ať už jde o kauzu Peroutka, či jiné. Myslí si, že navzdory pravomocnému rozsudku jim nikdo nemůže říkat, jestli se má omlouvat za prezidenta, nebo ne,“ vysvětluje Nohl, proč pět let táhnoucí se kauza stále není u konce.

Jak je možné, že se prezident prostě neomluví sám? Kdo je Kristýna Bašná, která donutila Hrad zveřejnit platy svých úředníků? A vadí Zemanovým voličům prezidentovy kauzy? Celý rozhovor i s reportáží z odhalení nového pražského zvonu ze sbírky organizované duem Honest Guide – si pusťte v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované