Hlavní obsah

Každý miliardář chce dobré PR. Komárek se vymezil proti zbytku českého byznysu

Foto: Profimedia.cz

Karel Komárek se tento týden blýskl pianovým gestem. Co ale na Vystrčilovu návštěvu asi tak říká Petr Kellner?

Reklama

Článek

V Číně české klavíry po výletu na Tchaj-wan nechtěli, tak je odkoupil. Karel Komárek si tento týden udělal slušné PR, když převzal zakázku firmy Petrof. Proč to dělá? Jaký je vztah mezi českými miliardáři a Čínou? Téma pro Stopáž.

„Karel Komárek je někdo, komu by se v minulém století říkalo ropný magnát,“ říká šéf byznysové rubriky Seznam Zpráv Jaroslav Mašek. Dnes aktivity Komárkovy investiční skupiny KKCG ale kromě ropy a zemního plynu zahrnují i hazard, technologie nebo investice do cestování.

„Odkoupením klavírů Petrof se Komárek přihlásil k liberálnědemokratickým hodnotám. A každý český miliardář má rád dobré PR. Komárek je dlouhodobě orientován na Spojené státy, předsedá Mezinárodnímu výboru pro kulturu Kennedyho centra ve Washingtonu, jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí v USA. Možná se tím vymezil i proti zbytku českých miliardářů, kteří naopak Čínu ke svému byznysu potřebují,“ dodává Mašek v podcastu Stopáž.

Kromě firmy Petrof se po tchajwanské delegaci Miloše Vystrčila může dostat do problémů výrobce autodílů Brano, který má v Číně i vlastní továrnu. O náznacích odvety mluví majitel firmy Pavel Juříček.

„Tvrdí, že přijde o dodávky až za 250 milionů. Osobně si myslím, že byznys jde vlastní cestou bez ohledu na proklamace politiků, ať už na jedné nebo na druhé straně. Pavel Juříček nepřijde o zakázku, ale rád si trochu zapláče,“ vysvětluje Mašek.

„Většina věcí není v Číně nikdy vyřčena napřímo, a to platí i u obchodních jednání. Je to vždy v náznacích. Číňané mají nějakou větší vnitřní poslušnost, a když oficiální orgány vyhlásí, že Česká republika není přítel, mohou se podvědomě začít chovat tak, že některé dealy kvůli tomu nemusí dopadnout,“ dodává Mašek.

Co na Vystrčilovu delegaci říká nejbohatší Čech Petr Kellner? Proč se všichni lidé s byznysem v Číně bojí 15. března? A jak se mění situace pro Škodovku? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované