Hlavní obsah

Kroupa o kauze Mynář: Nikdo nepočítal s tím, že kancléři budou kšeftmani

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Chtít půl miliardy pro sebe a říkat tomu ekonomická diplomacie je stejné chucpe, jako když bankovní lupič říká, že se snaží o optimalizaci výnosů banky,“ říká Kroupa v podcastu Stopáž.

Reklama

Článek

Je normální, aby kancléř domlouval na Hradě soukromý obchod mezi svým přítelem a čínskou státní firmou? „Mynář dělá jen to, co mu prezident dovolí,“ říká reportér Janek Kroupa o kauze prodeje dolu.

Vratislav Mynář se několikrát intenzivně angažoval v prodeji břidlicového dolu svého přítele Radima Masného – jako potenciálního kupce vyhlédl čínské firmy CEFC, respektive CITIC. Schůzky mezi aktéry na přelomu let 2016 a 2017 a v roce 2019 probíhaly přímo na Hradě.

Podle zjištění reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy měl kancléř dostat za domluvení obchodu „provizi“ půl miliardy, posléze 230 milionů korun. Sám Mynář mluví o nabídnutém podílu, který odmítl.

„Celá kauza nezačala tak, že by za mnou někdo přišel přímo a dal mi tip. Čínský vliv sleduji delší dobu. Dělal jsem sérii reportáží, které se týkaly firmy Huawei, kde vystupoval podnikatel Jaroslav Kříž. Ten měl problematický obchod s jedním z účastníků této kauzy. Začal jsem obcházet aktéry tohoto hradního dealu a dva z nich, kteří se přímo účastnili jednání, mi popsali, jak se odvíjelo,“ popisuje Kroupa v podcastu Stopáž.

Jak určit hranici mezi Mynářem soukromou osobou a Mynářem kancléřem? „Problém je v tom, že když se psal zákon o Kanceláři prezidenta republiky, tak nikoho nenapadlo, že kancléři budou kšeftmani. Tak to tam prostě není napsané. Mynář vlastně obchody na Hradě dělat může, jelikož není pod služebním zákonem. Jediný, komu odpovídá, je prezident republiky,“ vysvětluje Kroupa.

Sám Mynář říká, že vykonával ekonomickou diplomacii s konkrétním zadáním od prezidenta. Posléze začal tvrdit, že prezident Zeman o prodávání dolu Číňanům nevěděl.

„Jsou dva momenty, které ve mně vyvolávají pochybnost o roli prezidenta Zemana. Když v roce 2016 přijel čínský prezident Si Ťin-pching, prezident vzal tehdy s sebou na schůzku do Lán svého poradce Jie Ťien-minga, šéfa CEFC. Připadá mi jako docela zajímavá shoda, že poté začíná vyjednávání o obchodu, ze kterého má mít profit kancléř Mynář. Druhý moment: na začátku tohoto roku prezident Zeman prohlásil, že čínské investice jsou na houby a že do Číny nepojede. A to je shodou okolností chvíle, kdy se chlapci nedomluvili,“ dodává Kroupa.

Proč Jaroslav Tvrdík za CITIC říká, že důl měl hodnotu jen 40 milionů korun? Kdo je Radim Masný, který rodinný majetek přes Mynáře prodával? Jak obchod nakonec dopadl? Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované