Hlavní obsah

500 milionů pro kancléře? Mynář domlouval na Hradě prodej dolu

Foto: Profimedia.cz

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy popisují okolnosti prodeje hlubinného dolu na Opavsku. Vratislav Mynář přiznal, že se v něm angažoval, odmítl však, že by měl za to slíbené peníze.

Článek

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář se stal v minulých letech prostředníkem obchodu, na němž měli zájem jeho přátelé.

Šlo o prodej břidličného Dolu Radim ve Svatoňovicích v Moravskoslezském kraji, jehož majitelem je podnikatel a někdejší Mynářův obchodní spolupracovník Radim Masný.

„Pan Masný mi nabízel partnerství, já to odmítl. Myslel si, že to zvýší moji aktivitu, to se ale nestalo, já dělal vše standardně,“ říká v rozhovoru Vratislav Mynář, který zároveň svůj podíl na několikaletém dojednávání prodeje dolu v prostředí prezidentské kanceláře potvrzuje.

Prezidentův kancléř k chystané transakci v minulých letech přitáhl čínskou společnost CEFC a poté státní firmu CITIC, která aktivity CEFC v roce 2018 převzala. „Projekt k nám přišel přes kancelář prezidenta,“ potvrdil Mynářovu roli v jednáních člen představenstva CITIC Jaroslav Tvrdík.

Podívejte se ve videu, jak kauzu komentuje Jaroslav Tvrdík a Radim Masný:

"Projekt k nám přišel z prezidentské kanceláře," říká člen představenstva CITIC Jaroslav Tvrdík.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář v prohlášení na stránkách Hradu napsal, že se jednalo o ekonomickou diplomacii, kterou ho pověřil prezident, Seznam Zprávy však mají svědectví dvou lidí, již se účastnili dojednávaného obchodu. Podle nich měl Kancléř za zprostředkování obchodu slíbenou provizi - nejprve ve výši půl miliardy korun, později 230 milionů.

Finanční motivaci nevyvrací ani prodávající dolu Radim Masný. Říká však, že šlo jen o obchod, ne o úplatek.

Prezidentův kancléř však takovou věc odmítá.

Tenkrát v hradní kanceláři

V Mynářově kanceláři na Pražském hradě se v polovině minulého roku odehrála nezvyklá schůzka. Svolal ji právě prezidentův kancléř a na Hrad dorazila ředitelka čínské společnosti CITIC Xia Ren s tlumočníkem. Mynář je pozval, aby jim představil zajímavou obchodní nabídku - na koupi hlubinného dolu na břidlici nedaleko Opavy.

Faktickým majitelem dolu je už zmíněný opavský podnikatel Radim Masný, byť na papíře důl patří jeho ženě. Masný se s Vratislavem Mynářem zná velmi dlouho, důl Radim však v kancléřově kanceláři zastupovali další společní přátelé - podnikatel Ivan Kyselý, v té době obviněný a dnes obžalovaný v kauze Vidkun, a člen představenstva společnosti Důl Radim Pavel Vaňátko.

K tomu se k jednání přidal i poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Vratislav Mynář se podle zjištění Seznam Zpráv na schůzce prohlásil za prostředníka obchodu. Hned zkraje se obrátil na ředitelku CITIC Xia Ren, která seděla po jeho pravé ruce, s tím, že byl rád, kdyby byl obchod uzavřen.

Čínská ředitelka to vzala velmi vážně, protože hned po návratu z Hradu nařídila podřízeným, aby jednání o koupi dolu zahájili.

Loňského 18. července se tak uskutečnila další schůzka. Seznam Zprávy mají z jednání k dispozici zápis, a tak lze doplnit, že k účastníkům se tentokrát přidala také manželka Radima Masného - jak už bylo řečeno, oficiální majitelka dolu.

Ozval se nám CITIC

Na tom, že obě strany svedl dohromady Vratislav Mynář, se shodli Radim Masný i člen představenstva CITIC Europe Holding Jaroslav Tvrdík, který dostal za čínskou stranu transakci na starosti.

„Já jsem s Vráťou kamarád. A nepopírám, že jsem byl fyzicky u něj na Hradě. Když tak jsem se s Vráťou potkal kamarádsky, nepopírám, že jsme mohli o tom obchodě mluvit,“ naznačuje Radim Masný jednu z možností, proč Mynářovi na obchodu tolik záleželo.

A to tak, že se osobně v této věci zúčastnil řady obchodních jednání a k řadě z nich využil i Pražský hrad. A navíc - s možným prodejem břidlicového dolu přišel za čínskou stranou hned dvakrát, když první jednání dopadla neúspěšně.

Vratislav Mynář se prodejem dolu zabývá už nejméně od přelomu let 2016 a 2017, kdy ještě tehdejší CEFC budila dojem finančně velmi mocné skupiny. V té době se také poprvé ozval, jestli by Číňané nechtěli důl koupit.

„Projekt nám byl postoupen Kanceláří prezidenta republiky,“ lakonicky přiznává Jaroslav Tvrdík. „Pan kancléř za mě byl na jednom, možná dvou jednáních s manažery společnosti CITIC. Nikdy nejednal za čínskou stranu. Byl tam v postavení kancléře,“ upřesňuje Jaroslav Tvrdík s tím, že šlo o jediný projekt, který kdy podobnou cestou v čínské společnosti z prezidentské kanceláře řešili.

Za koho přesně Vratislav Mynář jednal, není jasné, účastnil se totiž i „běžných“ obchodních jednání o nákupu dolu. V té chvíli už nevystupoval jako pouhý prostředník.

To potvrdil i bývalý šéf investic CEFC Josef Hehejík. „Ano, byl tam. Ten příběh znám, byl jsem u toho,“ řekl s tím, že další podrobnosti říci nemůže, protože je to „citlivá záležitost“.

Když CEFC zkrachovala a agendu převzala čínská firma CITIC, Mynář v jednáních pokračoval. Jaroslav Tvrdík přiznal, že se účastnil jednání se společností CITIC. Tvrdí, že osobně si pamatuje na jedno, možná dvě.

Jak obchod nedopadl

Při prvním pokusu o obchod řešila CEFC nákup Dolu Radim velmi seriózně. 21. dubna 2017 podepsali dohodu o základních podmínkách transakce (tzv. Term Sheet), kde se řeší detaily dalšího postupu.

„Prodávající a kupující mají zájem realizovat transakci, jak je tato definována níže, neboť věří velkému potenciálu těžby a zpracování břidlice…“ stojí v dokumentu mimo jiné.

„My jsme u tohoto projektu postupovali jako u každého jiného. To znamená, že byl sestaven projektový tým, požádali jsme o prověření naše poradce, které jsme používali u podobných transakcí. Byl to auditor z Velké čtyřky, společnost Deloitte pro finanční audit, Advokátní kancelář Pokorný,“ popisuje Jaroslav Tvrdík.

Obchod měl vypadat tak, že Číňané koupí nejprve 10 procent společnosti, která důl vlastní, za 60 milionů korun hned a dalších 20 procent postupem času. Potom, že společně založí firmu „Výroba Radim a.s.“ na zpracování břidlice, do které vloží čínská strana dalších 200 milionů.

To byla první podoba obchodu, která nakonec nedopadla. Za CEFC je na dohodě podepsán Jaroslav Tvrdík. „Ten projekt nebyl dobrý a neprošel due diligence, tedy obchodním prověřením,“ vysvětluje Tvrdík, proč nakonec projekt usnul.

Na druhý pokus

Jenomže Vratislav Mynář probudil prodej dolu ještě jednou. To už aktivity CEFC převzala státem kontrolovaná společnost CITIC. Že se to opět odehrávalo v kulisách Pražského hradu, ilustruje výše popsaná schůzka kancléřových kamarádů s paní Xia Ren.

Tentokrát měl ale obchod vypadat jinak. Jeho dva účastníci Seznam Zprávám řekli, že CITIC měl důl koupit nejprve za jednu miliardu, později po několika jednáních za 750 milionů korun.

Jaroslav Tvrdík však popírá, že by se někdy jednání dostala až k ceně. „Pro nás měl hodnotu maximálně 40 milionů korun,“ říká. A to i přesto, že podle posudku, který si čínská firma zadala, jsou v dole zásoby břidlice za nejméně 600 milionů a Číňané původně jednali o koupi 10 % za 60 milionů.

Radim Masný na straně prodávajícího jednání viděl jinak. „Tvářili se, že důl na 99 procent koupí,“ řekl Masný, který mimochodem nakonec důl prodal jiné společnosti - v kupní smlouvě stojí, že to bylo právě za 750 milionů korun.

Kamarádi? Provize?

Namístě je položit si otázku, proč se Vratislav Mynář v obchodu kolem břidlicového dolu tak angažuje.

První důvod je jistě ten, že chce pomoci svým přátelům, o nichž byla řeč.

Je tu ale ještě jeden důvod, o němž mluví hned dva účastníci odchodu, Seznam Zprávy jejich identitu dobře znají - a oba jsou ochotni svá svědectví doložit u soudu.

Oba popisují motivaci Vratislava Mynáře zcela jinak - byla podle nich finanční.

„V původním obchodu měl mít skrytý podíl ve firmě, po znovuoživení jednání minulý rok měl slíbeno nejdříve 500 milionů korun a později 230 milionů,“ říká jeden ze zdrojů.

Výše peněz je zarážející. Fakticky se totiž jedná o polovinu dojednávaného prodeje. Zdroj Seznam Zpráv, jenž se na obchodu podílel, ale vysvětlil, že ve skutečnosti šlo o společný projekt, který by se bez účasti kancléře nemohl odehrát. Nakonec ale slevil na „pouhých“ 230 milionů.

Vratislav Mynář tuto možnost odmítá, ale že o peníze ve zprostředkování prodeje dolu šlo, nevyvrací například majitel dolu Radim Masný.

V rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv na přímou otázku, zda měl pan kancléř slíbené peníze, nejprve řekl: „To nebudu komentovat.“

Ale když ho Seznam Zprávy konfrontovaly s tím, že se mohlo jednat o úplatek, začal vysvětlovat, že peníze nebyly úplatkem, ale jen prostým obchodem.

Příslušnou část rozhovoru s Radimem Masným uvádíme zde:

Část rozhovoru s Radimem Masným

Nebyl to úplatek?

Tak to já nevím. To je vaše profese. Já nevím, co je úplatek a co není. Já totiž nevím, kdy začíná úplatek a kdy začíná obchod. Obchod je, když se my dva dohodneme, že vlastníme ten dům a že ho prodáme napůl, to je v pořádku, ne? A kdy začíná úplatek…

Dvě stě třicet milionů, půl miliardy, půlka firmy, za to, že přivede lidi do toho obchodu. Vždyť je to hrozně moc. Zasloužil si to pan kancléř?

To už jsem vám řekl. Teď záleží, o čem se bavíme. Jestli se bavíme o obchodě, nebo o tom, o čem mluvíte vy. O nějakém úplatku, jak jste říkal. Já si nejsem vědom, že bych někomu nabízel úplatek. Jo. Ale svým způsobem obchod může vzniknout několika způsoby. A jeden z nich je, že jeden má sílu něco mít a druhý má sílu to zobchodovat.

A co když je to kancléř?

Já tu nejsem od moralizování. Co je kancléř. Kancléř je zaměstnanec. To není ani volený, ani žádný, to je normálně zaměstnanec.

Odmítáme pomlouvačnou kampaň

Vratislav Mynář rozhovor na téma svého angažmá při prodeji dolu Radim odmítl.

Na zaslané otázky zareagoval prohlášením na stránkách Pražského hradu, uvedl jej titulkem „Kancelář prezidenta republiky důrazně odmítá další pomlouvačnou kampaň“.

„Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky mám za úkol od prezidenta republiky konkrétní naplnění jeho politického zadání cestou podpory českých podnikatelů a zahraničních investorů vstupujících do České republiky,“ píše se v prohlášení.

O tři odstavce dál se však tvrdí, že prezident ve skutečnosti o ničem nevěděl. „Se vší důrazností kategoricky odmítám jakékoliv spekulace v souvislosti s panem prezidentem Milošem Zemanem, který o projektu nebyl informován, tudíž o něm ani nejednal a nemohl z něj mít jakýkoliv podíl,“ píše kancléř.

Několik dní poté nakonec Vratislav Mynář souhlasil, že na otázky k obchodu odpoví.

Reklama

Doporučované