Hlavní obsah
Online

Trump má teplotu, čeká ho převoz do nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Trump při úterní debatě zesměšňoval přístup svého volebního vyzyvatele Joea Bidena, který prý „má masku, kdykoli jej vidíte“.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že spolu s manželkou Melanií byli pozitivně testování na nákazu koronavirem. Otestovat se prezident a první dáma nechali poté, co se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u poradkyně Bílého domu Hope Hicksové.

- Trumpa převezou do nemocnice. Od rána má horečku a dostal preventivně dávku léků, které by mu měly pomoci, uvedl Bílý dům. Jeho stav prý není vážný.

- Demokratický kandidát Joe Biden byl v průběhu pátečního dne testován na koronavirus, nakažený není. O negativním výsledku svého testu již informoval třeba i americký viceprezident Mike Pence, pozitivní je naopak již delší dobu Ronna McDanielová, předsedkyně Republikánského celonárodního výboru.

- V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo 36 157 potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 v zemi zemřelo dalších 728 lidí, informovala dnes s odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, je po Spojených státech co do počtu mrtvých druhou nejpostiženější zemí světa.

- Polsko ve čtvrtek oznámilo 1967 nových případů nákazy koronavirem. „To je absolutní rekord,“ napsal list Gazeta Wyborcza na svém webu. Od začátku pandemie se v zemi se zhruba 38 miliony obyvatel nakazilo 93 481 lidí, z toho 2543 s nákazou zemřelo. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski upozornil, že v příštích dvou týdnech je třeba počítat s 1500 až 2000 nově infikovanými za den.

  • Trump míří do nemocnice

    Americký prezident Donald Trump, který oznámil, že má koronavirus, bude převezen do nemocnice. Trump má od rána horečku a dostal preventivně dávku léků, které by mu měly pomoci, uvedl Bílý dům. Jeho stav prý není vážný.

  • Americké akcie oslabily po zprávě o Trumpově nákaze koronavirem

    Americké akcie dnes oslabily po zprávě, že prezident Donald Trump má pozitivní test na koronavirus. Jejich výraznějšímu propadu nicméně zabránily naděje investorů na nová opatření na podporu ekonomiky Spojených států.

  • Migranti mířící do Guatemaly musí mít negativní test a dodržovat pravidla

    „Dal jsem pokyn, aby byli zadrženi na guatemalském území všichni ti, kteří na něj vstoupili ilegálně,“ řekl v televizi guatemalský prezident Alejandro Giammattei v reakci na zprávy o první takzvané karavaně migrantů po koronavirové uzavírce. „Každý, kdo chce vstoupit do Guatemaly, musí dodržovat pravidla a prokázat, že není pozitivní na koronavirus,“ dodal prezident, který se z nemoci covid-19 také zotavuje. Guatemala otevřela hranice po půlroční uzávěře kvůli koronaviru 18. září a při vstupu požaduje test na koronavirus.

    V sedmnáctimilionové Guatemale se dosud potvrdilo na 92 500 nakažených koronavirem, z toho asi 3300 v souvislosti s nákazou zemřelo. Koronavirus SARS-CoV-2 se minulý měsíc potvrdil i u prezidenta této středoamerické země. Ten se sám označil za vysoce rizikového pacienta; kromě toho, že mu je 64 let, má i nadváhu. Nyní už se cítí lépe a čeká na potvrzení negativního testu.

  • Francie hlásí více než 12 000 nově nakažených

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví dnes hlásí 12 148 nově potvrzených případů koronavirové infekce. To je méně než ve čtvrtek, kdy jich bylo 13 970, a ještě výrazněji méně než minulý týden, kdy denní nárůsty přesáhly i hranici 16 000. Celkový počet infikovaných od začátku pandemie v zemi s téměř 68 miliony obyvatel dosáhl 589 653.

    Francie dnes hlásí také 136 dalších zemřelých s koronavirem, dohromady už 32 155. Mezi nově zemřelými je 88 obyvatel domovů seniorů, což je kategorie, která ve statistikách nebyla v uplynulých dvou dnech aktualizována. Co do počtu nakažených i zemřelých patří Francie mezi nejzasaženější země na světě.

  • Austrálie se částečně otevře Novozélanďanům

    Od poloviny října budou moci Novozélanďané létat do Austrálie. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Austrálie a Nový Zéland totiž otevírají své hranice poté, co je v březnu uzavřely kvůli koronaviru. Nyní úřady plánují vytvořit novozélandsko-australskou „cestovní bublinu“ a postupně ji rozšiřovat s ohledem na epidemickou situaci.

  • Restauratéři v Paříži protestovali kvůli obavám z dalších omezení

    Majitelé restaurací a jejich personál v Paříži demonstrovali před svými podniky bušením do hrnců a pánví. Naléhali tak na vládu, aby nezpřísňovala omezení zaměřená na zpomalení šíření koronaviru. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž se restauratéři obávají dalšího zavírání a následného možného krachu.

    Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran ve čtvrtek varoval, že v oblasti Paříže se epidemická situace zhoršila natolik, že od pondělí hrozí další zpřísnění restrikcí, mimo jiné by mohly být nuceny zavřít restaurace a bary. Počet nakažených v metropoli a jejím okolí se přehoupl přes 250 na 100 000 obyvatel. O zavedení konkrétních opatření ale bude v neděli rozhodovat pařížská radnice na základě aktuálních dat.

  • Noste roušku, apeluje Biden s negativním testem

    „S radostí oznamuji, že Jill a já jsme negativní. Děkuji všem za zprávy. Doufám, že tohle slouží jako připomínka: noste roušku, dodržujte rozestupy a myjte si ruce,“ píše Joe Biden v příspěvku na Twitteru.

  • Bidenův test je negativní

    Stejně jako Bidenovi už dříve vyšel test na koronavirus negativně i kandidátce demokratů na viceprezidentku USA Kamale Harrisové.

  • Izraelský ministr rezignoval kvůli omezování demonstrací

    Izraelský ministr turismu Asaf Zamir dnes rezignoval na protest proti novému zákonu, který v rámci protikoronavirových opatření omezil demonstrace proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Zamir uvedl, že v premiéra ztratil veškerou důvěru. Informovala o tom agentura Reuters.

    Důvěru v Netanjahuův postup v boji s koronavirem má podle průzkumů pouze čtvrtina Izraelců. Počty nově nakažených v zemi dramaticky klesly po prvním „lockdownu“ mezi březnem a květnem. Ve čtvrtek však devítimilionová země hlásila bezmála 9000 nově nakažených za den.

  • Slovensko podle ministra zdravotnictví čeká šíření koronaviru

    Slovensko v příštím týdnu zaznamená další výraznější růst počtu infikovaných koronavirem, hygienici dokážou dohledávat kontakty nakažených již pouze se zpožděním. Vyplývá to z dnešního prohlášení ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Výraznější nárůst potvrzených případů nákazy pětimilionová země zaznamenává od začátku září, dříve v tomto týdnu dosáhla nového denního rekordu 797 infikovaných. Od čtvrtka Bratislava zavedla nová omezení a vyhlásila nouzový stav.

  • Biden byl testován a čeká na výsledky

    Podle zdrojů agentury AP už demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden podstoupil test na koronavirus. Nyní čeká na výsledky.

  • Trumpovo okolí se nechává testovat

    Po pozitivním koronavirovém testu u amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho manželky Melanie se stáčí pozornost na další vysoce postavené ústavní činitele USA i na Trumpovy spolupracovníky a rodinu. Negativní testy na SARS-CoV2 zatím oznámil viceprezident Mike Pence, Trumpova dcera Ivanka se svým manželem a poradcem prezidenta Jaredem Kushnerem, demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová či soudkyně nominovaná na uvolněné místo v Nejvyšším soudu Amy Coneyová Barrettová. Nakažen není ani čtrnáctiletý syn Trumpa a Melanie Barron.

  • Barron Trump má negativní test na koronavirus

    Čtrnáctiletému synovi Donalda Trumpa vyšel test na koronavirus negativně. O výsledku jeho testu informovala mluvčí první dámy, píše web Daily Mail. Jeho sourozenci, kteří se narozdíl od něj vyskytovali na čtvrteční debatě prezidentských kandidátů, se rovněž nechávají testovat.

  • Madrid a okolí čeká kvůli koronaviru částečná uzávěra

    Madrid a devět přilehlých měst vstoupí od dnešních 22:00 kvůli špatné epidemické situaci do uzávěry, oznámil regionální šéf zdravotnictví Enrique Ruiz Escudero. Španělská metropole se tak stane prvním evropským městem, které od prvního vzestupu infekce letos na jaře podobné opatření znovu zavede, píše agentura Reuters.

  • Hlava republikánského výboru má koronavirus

    Ronna McDanielová, předsedkyně Republikánského celonárodního výboru, má pozitivní test na koronavirus. S infikovaným prezidentem Trumpem se potkala minulý týden, o své nákaze podle nejmenovaných zdrojů listu The New York Times ví od středy. Průběh jejího onemocnění je mírný.

  • V Dánsku utratí milion norků, nakazili se koronavirem

    V Dánsku v příštích týdnech utratí zhruba jeden milion norků. Uvádí to dnes agentura Reuters. V chovech těchto zvířat byl zaznamenán výskyt koronaviru. Dánsko přitom patří k největším kožešinovým chovatelům norků na světě.

    Podle informací dánského ministerstva zemědělství a životního prostředí se nákaza objevila ve 41 chovech a v dalších 20 existuje podezření na výskyt koronaviru. „Naším hlavním cílem je zaručit (…), aby se chovy norků nestaly infekčním rizikem pro lidi, a proto se vláda rozhodla nechat norky utratit,“ uvedl ministr zemědělství Mogens Jensen.

  • Biden vyjádřil podporu Trumpovi a jeho rodině

    „Budeme se dál modlit za zdraví a bezpečnost prezidenta a jeho rodiny,“ stojí v twitterovém příspěvku demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena. Ten zveřejnil poté, co se objevila informace, že Trumpovi měli pozitivní test na koronavirus. Sám Biden by měl testování podstoupit.

  • Šéfové států EU chtějí lépe koordinovat boj proti covidu-19

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dnešní vrcholné schůzce v Bruselu dohodli, že jejich státy zlepší vzájemnou koordinaci kroků zaměřených proti šíření covidu-19. Po skončení dvoudenního summitu EU to v Bruselu řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Unijní země přitom podle něj budou vycházet z návrhů Evropské komise, která ke vzájemnému sladění „covidových semaforů“ či společným nákupům léků vyzývá dlouhodobě.

  • Viceprezident Mike Pence má negativní test na koronavirus

    Viceprezident Mike Pence má negativní test na koronavirus a těší se „dobrému zdraví“ poté, co se koronavirem nakazil prezident USA a první dáma.

  • Joe Biden podstoupí test na koronavirus

    Podle zdrojů blízkých kandidátovi na prezidenta bude Joe Biden testován na koronavirus v ranních hodinách místního času.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy