Hlavní obsah

Slabinou Trumpovy kampaně je on sám. Poštval proti sobě vlastní lidi

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během úterní debaty.

Reklama

Donald Trump si svým výkonem v předvolebním duelu proti sobě poštval členy vlastní strany. Je tomu už podruhé, co republikáni vyjádřili znepokojení nad Trumpovou neochotou vyjádřit nesympatie k rasovému extremismu.

Článek

Republikánskou stranou otřáslo Trumpovo odmítnutí odsoudit extremistickou pravicovou skupinu Proud Boys během jeho prvního duelu s Joem Bidenem. Jednotliví zákonodárci označují situaci za kritický moment letošní prezidentské kampaně a obávají se, že Trump tímto způsobil nenávratnou škodu sobě i straně. Minulý týden se republikáni distancovali od neochoty Trumpa slíbit mírové předání moci, pokud volby prohraje.

I tentokrát se jako problematické ukázalo téma rasového extremismu, kdy měl prezident zareagovat na podnět svého politického soupeře Joea Bidena ohledně rasové nadřazenosti bělochů a násilných činů. Trump ve své odpovědi směrem ke skupině pouze doporučil „ustoupit a zůstat v pozadí“. Ve středu senátor Mitch McConnell z Kentucky bez jmenovitého obvinění Trumpa označil za „nepřijatelné neodsuzovat bělošské rasisty“. Senátor Lindsey Graham z Jižní Karolíny prohlásil, že by od prezidenta mělo jasně zaznít, že „Proud Boys je rasistická organizace stojící proti americkým ideálům“.

Právě výměna názorů o nadřazenosti bělochů se stala jedním z nejvyhrocenějších okamžiků chaotické podívané, ve kterou se debata prezidentských kandidátů proměnila. Američtí voliči, zahraniční diváci i moderátor byli svědky vzájemného přerušování soupeřů a výsměšných odpovědí, jež se linuly primárně z úst současného prezidenta. Toto chování přimělo Komisi pro prezidentské debaty (CPD), aby se shodla na pozměnění pravidel dalších formátů následujících předvolebních duelů. Jednou z domluvených změn je například vypnutí mikrofonu kandidáta v případě, že bude skákat do řeči druhému.

CPD ve svém prohlášení uvedla, že diskuse „jasně ukázala, že do formátu zbývajících debat by měla být přidána další struktura, a budou pečlivě zváženy změny“. Komise také poděkovala moderátorovi Chrisi Wallaceovi za „profesionalitu a dovednosti při debatě“. Trumpův tým chystaný plán komise již zkritizoval. Právě tón debaty a taktika první prezidentské debaty z roku 2016 byly kritizovány napříč USA a posléze i ve zbytku světa.

Trumpovo chování, které vyprovokovalo Bidena k označení prezidenta „šaškem“ a k výzvě „sklapněte“, ohrožuje celistvost politické koalice a posilují hlasy upozorňující na prezidentovo nevhodné chování. Oklahomský zákonodárce Tom Cole v rozhovoru pro The New York Times uvedl, že by Trump měl jasně odsoudit jak Proud Boys, tak další extremistické skupiny. „Jediné, co by k tomu mělo jasně zaznít, je to, že v této zemi není místo pro rasovou nesnášenlivost,“ řekl Cole.

Trump se ve středu odpoledne při krátkém setkání s novináři pokusil škody zmírnit a opět se dostal do situace, kdy svůj původní postoj úplně převrátil za použití opakovaného triku, kdy „o daném problému nic neví“. „Nevím, kdo jsou Proud Boys,“ řekl. „Tím chci říci, že mi to budete muset vysvětlit, protože já opravdu nevím, o koho jde. Mohu jen říci, že musí odstoupit a nechat donucovací orgány dělat svou práci,“ řekl. Také prohlásil, že „vždy odsuzoval jakoukoli formu“ bílé rasistické ideologie, přestože opakovaně vzdoroval odsuzování konkrétních extremistických osobností a pravidelně opakoval rétoriku rasistických a krajně pravicových organizací.

Způsob, jakým se postavil k otázce Proud Boys, následuje obdobný případ z Trumpovy kandidatury z roku 2016. Tehdy Trumpovu kampaň podpořil bývalý vůdce Kukluxklanu David Duke. Trump se nejdříve odmítl od podpory distancovat a nakonec prohlásil, že neví, kdo David Duke je.

Kromě svých komentářů k Proud Boys během debaty Trump znovu zaútočil na legitimitu voleb, rozšířil konspirační teorie o hlasování poštou a vybízel své příznivce k volební účasti. V jeho chování nic nenasvědčovalo tomu, že by ho v minulosti republikáni pokárali byť jen za jeho odmítnutí mírového předání moci v případě, že by prohrál.

Televizní debatu dvou kandidátů na prezidentské křeslo v úterý večer sledovalo 73 milionů Američanů, tedy o 13 procent méně než při obdobné debatě mezi Trumpem a Hillary Clintonovou před čtyřmi lety. V roce 2016 tuto debatu sledovalo rekordních 84 milionů lidí. Letošní číslo ale nezahrnuje ty, kteří souboj o prezidentské křeslo sledovali přes streamovací služby na internetu. Prezidentské debaty vedle Super Bowlu obvykle patří k nejsledovanějším televizním vysíláním roku.

Reklama

Doporučované