Hlavní obsah

„Sklapneš už, chlape?“ Prezidentskou debatu v USA ovládl chaos a útoky

Foto: Profimedia.cz

Snímek z první prezidentské debaty.

Reklama

Vyrušování a urážení. V Clevelandu proběhla první ze tří debat amerických prezidentských kandidátů, republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena.

Článek

Co se týče témat, v debatě došlo například na bělošské rasisty, kteří podporují Trumpa, na prezidentovo řešení pandemie, integritu volebních výsledků, ale i na osobní útoky a na to, jak bude Nejvyšší soud formovat budoucnost zdravotní péče v zemi.

Během debaty podle agentury AP převládal spíše agresivní tón. Kandidáti mluvili jeden přes druhého a současný prezident svému vyzyvateli neustále skákal do řeči, někdy i křikem. To vedlo až k okřiknutí ze strany Bidena: „Sklapneš už, chlape?“

Moderátor Chris Wallace z Fox News se sám několikrát snažil Trumpa přimět, aby nechal Bidena domluvit. „Myslím, že by zemi lépe posloužilo, kdybychom nechali oba mluvit bez přerušení. Vyzývám vás, pane, abyste to dělal,“ řekl. Když se Trump ohradil, že stejně na tom je i jeho soupeř, dostalo se mu odpovědi, že více skáče do řeči on.

Na otázku moderátora, zda kandidáti přijmou výsledek voleb a vyzvou své stoupence, aby zůstali klidní a neuchylovali se k nepokojům, Biden řekl, že výsledek přijme, až budou spočítány hlasy. „Pokud to nebudu já, výsledek přijmu.“

Donald Trump přímo neodpověděl, ale opět mluvil o neprokázaném riziku volebních podvodů, jež s sebou nese korespondenční hlasování a proti kterému se již mnohokrát nesouhlasně vyslovil dříve. Vyzval proto své stoupence, aby šli k volbám a vše pečlivě sledovali. Vzhledem k pandemii covidu-19 je tento způsob hlasování letos mnohem rozšířenější než v minulosti. V řadě států se navíc již začalo hlasovat.

V pasáži debaty věnované někdy násilným demonstracím, které postihly řadu amerických měst po sporných zásazích policie proti černochům, se prezident Trump vyhýbal otázce moderátora, zda je ochoten odsoudit ozbrojené skupiny bělošských nacionalistů. Nechal se slyšet, že násilí, které je možné vidět, pochází z levého křídla, ne z pravého.

„Jsem ochoten udělat cokoliv. Chci, aby zavládl mír,“ řekl Trump a chtěl, aby moderátor uvedl konkrétní jména skupin, na které se má obrátit. Moderátor Wallace tak jmenoval krajně pravicovou skupinu Proud Boys, která se střetla s demonstranty v Portlandu a dalších městech.

„Proud Boys – ustupte stranou a buďte připraveni,“ řekl v reakci Trump. „Ale něco vám řeknu, někdo by měl něco udělat s Antifou, protože toto není pravicový problém, ale levicový,“ dodal.

Biden se v další části zaměřil na Trumpův přístup k pandemii. Nařkl ho z dlouhého otálení a že stále ještě nemá plán, jak situaci zvládnout. Současného prezidenta vyzval k tomu, aby opustil bunkr a dojel na svém golfovém vozíku do Oválné pracovny, kde má vymyslet, jak zachránit lidi.

„Něco ti řeknu, Joe. Nikdy bys nedokázal udělat práci, kterou jsme udělali my. Nemáš to v krvi,“ zněla Trumpova odpověď na vznesená obvinění. Ta Biden, který působil osm let jako viceprezident předchozího prezidenta Baracka Obamy, odmítl s tím, že ví, jak danou práci dělat.

Urážky ale přišly i ze strany demokratického kandidáta. Ten Trumpa nazval klaunem, rasistou a Putinovým štěnětem. Zároveň ho označil za nejhoršího prezidenta, kterého kdy Spojené státy měly, píše agentura Reuters.

Debata se rovněž dotkla tématu změn klimatu. Trump nakonec připustil, že člověk má na něj „do určité míry“ vliv, ale zdůraznil, že je proti striktním regulacím, protože mají negativní dopad na byznys. I proto USA za jeho vlády odstoupily od Pařížské dohody o klimatu, protože takové dohody podle něj „ženou nahoru ceny energie“.

Biden naopak přislíbil, že pokud bude zvolen, USA se k dohodě opět připojí. Na dotaz o rozsáhlých požárech na západě USA Trump zopakoval, že by mohly být vyřešeny „lepší správou lesů“. Všechny státy postižené požáry mají demokratické guvernéry.

Vzájemné útoky kandidátů se staly poměrně osobní, když Trump prohlásil, že Bidenův syn Hunter nevhodně těžil ze známostí svého otce, zatímco pracoval na Ukrajině. I když se Biden během debaty často obracel přímo do kamery, a nikoliv na svého soupeře, v momentě, kdy bránil své syny, měl jeho pozornost jen Trump.

Poněkud stranou zůstalo výbušné téma Trumpových daní, které ve světě rezonovalo v posledních dnech. Těsně před debatou list The New York Times totiž napsal, že neplatil některé roky federální daň z příjmů a první rok v Bílém domě zaplatil jen 750 dolarů.

Platil jsem miliony dolarů na daních, řekl Trump, ale neuvedl, kolik z toho byly federální daně z příjmů. Nesdělil rovněž, kdy svá daňová přiznání zveřejní, jak sliboval již v minulé kampani před čtyřmi roky.

Demokratický kandidát Biden to své za minulý rok zveřejnil jen několik hodin před začátkem debaty. Někdejší viceprezident podle zveřejněných dokumentů loni odvedl federální vládě 346 000 dolarů z celkových příjmů v hodnotě bezmála 985 000 dolarů. Od finančního úřadu přitom požadoval vyplatit nazpět 47 000 dolarů, které podle svého mínění zaplatil vládě nad rámec svých povinností.

Reklama

Doporučované