Hlavní obsah

Vědci nalezli nový druh dinosaura. Díky místu nálezu se zkamenělina třpytí

Kostra dinosaura se třpytila od opálů.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Vědci v Austrálii objevili nový druh dinosaura. Zkamenělinu nalezli v opálovém dole. Díky místu nálezu se kostra třpytí.

Článek

Nový druh dinosaura se jmenuje Fostoria dhimbangunmal na počest nálezce Boba Fostera, který ho našel v opálovém dole Sheepyard v australském Novém Jižním Walesu. Druhové jméno znamená právě „sheepyard“ v původním jazyce domorodých kmenů, které toto území dříve obývaly.

Podle paleontologa z Armidelské univerzity Phila Bella odborníci věděli, že kosti patří dříve neobjevenému druhu dinosaura. Po bádání ale zjistili, že nejspíš půjde o více než jednu kostru.

Vědci nalezli celkem čtyři části koster Fostorií. Byli mezi nimi jak mladši dinosauři, tak dospělí jedinci. Ti mohli dosahovat až pětimetrové délky. Kvůli různému stáří dinosaurů se odborníci domnívají, že narazili na rodinu nebo alespoň menší stádo.

„Původně jsme mysleli, že jsme narazili na kostru pouze jednoho dinosaura. Ale když jsem začal prohlížet jednotlivé kosti, zjistil jsem, že máme například čtyři lopatky od zvířat různých velikostí,“ napsal Bell v oficiálním vyjádření.

„Máme asi 60 kostí třpytících se od opálů, které patří jednomu dospělému dinosaurovi. Mezi nimi třeba část lebky a pak kosti od minimálně dalších třech zvířat,“ sdělil také.

Odborná studie k nalezeným fosiliím vyšla v pondělí v časopise o palentologii obratlovců. Píše se v ní, že kostru dinosaura vědci složili díky nálezu velkého množství kostí. Kostra je úplná asi z 25 %. Díky tomu Fostoria patří mezi nejkompletnější kostry v Austrálii. Také je to v pořadí 24. druh zvířete, který na území státu nalezli.

Dinosaurus Fostoria byl býložravec, který stál na zadních nohách a patřil do rodu Iguanodonů. Tento rod patří mezi první popsané druhy dinosaurů a filmoví tvůrci ho často zobrazují ve filmech.

„Díky Fostorii máme možnost zkoumat nejkompletnější kostru pokrytou opály na světě. Dříve jsme při vykopávkách nacházeli kousky zkamenělin vodních hmyzů, kost, zuby nebo ve vzácných případech skupinu kostí,” řekl CNN jeden z autorů studie a speciální projektant Australského centra pro výzkum opálů.

„Mít tolik kostí z kostry jednoho dinosaura je poprvé,“ dodal.

V opálovém dole Sheepyard v australském Novém Jižním Walesu nalezl pozůstatky dinosauřích kostí hledač opálů Bob Foster už v osmdesátých letech. Pár kostí odvezl do Australského muzea v Sydney a paleontologové začali na místě provádět vykopávky. Celkem v dolu objevili 60 částí zkamenělin. Vědci nález označili za důkaz, že se v této oblasti pohybovalo dinosauří stádo.

Po několika letech, co muzeum vystavovalo kosti, je Foster odvezl do Australského centra pro výzkum opálů, kterému je oficiálně věnovaly jeho děti v roce 2015. Tehdy je odborníci mohli začít zkoumat.

Kosti pokryté opály vznikají stovky let. Opály se tvoří ve skalních dutinách, takže když je kost pohřbená v písku nebo jílu a změní se v kámen, opál vytvoří její zkamenělou repliku. Odstíny opálů se pohybují na celém spektru barev a nejvíce opálů se podle centra pro výzkum opálů nachází právě v australském vnitrozemí.

Reklama

Doporučované