Hlavní obsah

Vědci zkoumají nový příznak nemoci covid-19: „koronavirový prst“

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejčastějších míst výskytu vyrážky jsou prsty u nohou.

Reklama

Před několika týdny byla jako jeden z nových symptomů nemoci covid-19 nahlášena ztráta čichu a chuti. Nyní by se na tento seznam mohla přidat i vyrážka.

Článek

Jako přední symptomy nákazy koronavirem jsou evidovány suchý kašel a dušnost. Zatímco se ale virus šířil světem, doktoři hlásili i další možné příznaky, které vyvolává. Jedním z posledních je vyrážka, která byla vypozorována zejména u mladších pacientů a trvala po dobu několika dní. I když není neobvyklé, že vyrážka doprovází virová onemocnění, na oficiálním seznamu symptomů momentálně vedena není. To se nyní snaží změnit někteří dermatologové, podle jejich slov by měla být dostatečným důvodem k testování.

Kožními projevy onemocnění covid-19 se nyní zabývají experti a vyšlo již několik lékařských zpráv. Konkrétní typ zatím nebyl určen, objevují se jak případy podobné například lupusu, tak i planým neštovicím. Významně nepřevládá ani místo výskytu vyrážky. I když se nejčastěji mluví o její přítomnosti na dolních končetinách, španělský tým doktorů ve své studii uvádí, že nejčastěji zaznamenali makulopapulární vyrážku v oblasti trupu.

„Je zvláštní tu vidět tolik rozličných druhů, některé z nich jsou navíc dost specifické,“ sdělil BBC vedoucí výzkumník daného týmu Ignacio García-Doval. Během pozorování jeho doktoři zaznamenali u pacientů celkem pět typů vyrážky na různých místech těla.

Podobné informace hlásí také doktoři z Belgie nebo USA. Lékařské zprávy z těchto zemí nejčastěji mluví o nárůstu stížností pacientů na bolestivé léze na prstech u nohou, na Achillově šlaše nebo na chodidlech. Ne vždy ovšem mohli být tito lidé testováni na koronavirus kvůli limitovanému počtu testů. Nebylo tak možné ověřit, zda s virem opravdu přišli do styku. Podle záznamů italských expertů se vyrážka objevila celkem u 20 % tamních pacientů, kteří byli nakaženi koronavirem. Přibližně polovina z nich ji zaznamenala při nástupu nemoci, druhá až později. Jsou ovšem i tací, jejichž test i přes výskyt vyrážky vyšel negativní.

Vyrážka v oblasti nohou už dokonce dostala i vlastní označení - „covid toe“ neboli „covidí prst“. Pacienti, u kterých se projevila, hlásí nateklé prsty u nohou a červené až fialové léze ve stejné oblasti. Tyto léze mohou být někdy velmi bolestivé a upozorňují na sebe silným svěděním. Někteří pacienti vzhled svých prstů dokonce přirovnávají k omrzlinám. Podle dostupných poznatků se tento nebo podobný úkaz může projevit klidně i několik týdnů po překonání akutní fáze nákazy.

Odborníci po celém světě tento jev teprve začínají podrobněji sledovat, přesto se zdá, že objevující se vyrážky opravdu signalizují mírnou nebo dokonce asymptomatickou infekci koronavirem. Vyrážky obecně ovšem mohou mít mnoho příčin, zdůrazňují odborníci. Bez odborného posudku a případného speciálního testování je složité mezi nimi rozlišovat. Vyšlé studie by tak lidé neměli brát jako podklady pro vlastní diagnózu, jde o materiály, které pomohou znalcům lépe porozumět koronavirové nákaze a tomu, jak člověka ovlivňuje.

„Nejdůležitější zprávou pro veřejnost je nyní to, aby lidé nepanikařili - většině koronavirových pacientů, které s touto vyrážkou vídáme, se daří velice dobře,“ uvedla podle informací listu The New York Times doktorka Esther Freemanová ze Všeobecné nemocnice v Massachusetts.

Reklama

Související témata:

Doporučované