Hlavní obsah

Vedoucí zásahu u Grenfell Tower tvrdí, že operaci velet neměl

Vedoucí hasičů vypovídal o zásahu v Grenfell Tower.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Vyšetřování ničivého požáru londýnské Grenfell Tower, při kterém přišlo o život sedmdesát dva lidí, přineslo nová zjištění, která mohla zabránit katastrofě. Jedním z nich byl fakt, že vedoucí hasičů nebyl dostatečně způsobilý pro svou funkci.

Článek

Londýnští vyšetřovatelé zabývající se loňským případem smrtícího požáru bytového domu v centru Londýna, při kterém zemřelo sedmdesát dva osob, zveřejnili výpověď vedoucího hasiče, který poukázal na několik faktorů, které vedly ke katastrofě. Byly jimi nedostatečná způsobilost jeho samého, nedostatečný tlak vody v potrubí, zaplnění jediného únikového východu kouřem i nedostatek hasičských aut.

Vedoucí hasičů Michael Dowden, který svou funkci získal tím, že byl při zásahu služebně nejstarší, při výslechu v slzách potvrdil, že nebyl dostatečně kvalifikovaný na svou pozici. Dodává, že jeho nadřízení se na místo incidentu nedokázali včas dostat kvůli uzavírkám na silnici, což znamenalo, že měl sám řídit posádku šesti hasičských vozů.

Dowden dále udává, že potrubní systém byl nedostatečně natlakovaný, a tak ho hasiči nemohli použít ve vyšších patrech. V důsledku toho rozhodl, aby hasiči nosili hadice do vyšších pater ručně. To způsobilo, že se jediný východ zaplnil kouřem. Také se domníval, že evakuovat celou budovu je nemožné.

Uznává, že ho omámil chaos, který na místě probíhal, a kvůli nedostatečné opoře v počtu hasičských vozů nařídil lidem ve vyšších patrech, aby zůstali ve svých bytech. Podle svých slov nedokázal kvůli nedostatku informací a prostředků správně rozhodnout o postupu při hašení a evakuaci.

Vyšetřovatelé při výslechu poukázali na fakt, že podle hasičské směrnice nesmí nastat situace, při které by hasiči zničili únikový východ. Dowden řekl, že si museli poradit s tím, co měli k dispozici, a v té chvíli neviděl jinou možnost než využít schodiště k dalšímu hašení požáru.

Požár budovy, který proběhl 14. června loňského roku, šokoval celou Anglii. S jeho následky se obyvatelé stále vypořádávají, mnoho z nich dodnes bydlí v hotelových pokojích a provizorních ubytovnách. V Grenfell Tower bydleli zejména sociálně slabší občané, a tak většina z nich přišla o veškerý majetek.

Reklama

Doporučované