Hlavní obsah

Půl roku od tragédie budovy Grenfell Tower britská královská rodina uctila památku obětí požáru

Britská královská rodina uctila památku obětem požáru Grenfell TowerVideo: AP

 

Reklama

Požár 24patrové výškové londýnské budovy Grenfell Tower je považovaný za nejtragičtější požár v Británii za několik desetiletí. Zemřelo při něm 71 lidí.

Článek

Kníže z Walesu, vévodkyně z Cornwallu, vévoda a vévodkyně z Cambridge i princ Harry se připojili k rodinám obětí a přeživším. Uctili tak památku těch, kteří požár v Londýně nepřežili. Došlo k němu přesně před půl rokem, 14. června v Londýně.

Mše se konala v katedrále svatého Pavla v centru hlavního města. Zúčastnila se jí také britská premiérka Theresa Mayová.

V domě zemřelo podle konečných informací 71 lidí. Poslední dvě oběti byly identifikovány v polovině listopadu. Podle policie už se nikdo další nepohřešuje.

Policie odhadovala počet mrtvých na zhruba 80. Bilanci obětí pak snížila kvůli komplikované identifikaci obětí a nezvěstných. Někdo byl označen za pohřešovaného několikrát, někdo zase omylem.

Příčinou požáru byla nejspíše vadná lednička, která vzplála v jednom z bytů. K tragédii přispělo i nekvalitní izolační obložení domu a špatné protipožární zabezpečení. Na to ale už dříve obyvatelé upozorňovali městskou část i bytový podnik.

V Británii tragédie vyvolala debatu o sociální nerovnosti a zanedbávání sociálního bydlení. Po neštěstí začaly úřady prověřovat požární odolnost desítek výškových budov v zemi.

Reklama

Doporučované