Hlavní obsah

Na požáru londýnského věžáku má vinu i místní radnice, naznačila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Vinu na požáru v Grenfell Tower mohou mít místní úředníciVideo: Reuters

 

Reklama

Podle dopisu vydaného londýnskou policií mohou mít požár v Grenfell Tower na svědomí úředníci z obvodu Kensington a Chelsea, kde ke katastrofě došlo.

Článek

Londýnská policie tvrdí, že má dostatečné důvody k domněnce, že za smrt nejméně osmi desítek lidí při červnovém požáru výškové budovy Grenfell Tower v Londýně mohou být odpovědní místní úředníci.

S odkazem na dopis, který Scotland Yard poslal přeživším a rodinným příslušníkům obětí, to uvedla agentura AP a některé britské servery. V dopise londýnská policie informuje, že do podezření se dostala místní správa obvodu Kensington a Chelsea a také tamní správce nájemního bydlení.

Video: Záběry z vyhořelého věžáku v Londýně

Záběry z vyhořelého věžáku v Londýně.

Policisté odkazují na zákon z roku 2008, který umožňuje stanovit odpovědnost právnických osob za usmrcení lidí. V tuto chvíli ale policie nikoho z úřadu neobvinila, případ bude dále prošetřovat.

Při tragickém požáru zemřelo přibližně 80 lidí, více než 250 se dokázalo z hořící budovy dostat či bylo zachráněno. Příčinnou požáru byla nejspíše vadná lednička, která vzplála v jednom z bytů. K tragédii přispělo i nekvalitní izolační obložení domu a špatné protipožární zabezpečení, na které již dříve obyvatelé upozorňovali městskou část i bytový podnik.

Po neštěstí začaly úřady prověřovat požární odolnost desítek výškových budov v zemi.

Proč v Londýně hořel věžák a hrozí něco podobného i v Česku? Podívejte se na Duel na Seznamu

Duel: požár v Londýně.Video: Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované