Hlavní obsah

Lidé z londýnského věžáku se při požáru nadýchali kyanidu, lékaři potvrdili první otravu

Lidé se při požáru Grenfell Tower nadýchali kyaniduVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Jedovatý kyanid vznikl možná při hoření pěnové izolace. Několika lidem musel být preventivně podán protijed.

Článek

Nejen hliníkové obložení, ale i pěnová izolace možná ohrožovaly zdraví obyvatel londýnského věžáku Grenfell Tower při ničivém požáru, který vypukl 14. června.

Lékaři do nemocnice odvezli několik lidí s podezřením na otravu kyanidem, preventivně jim podali protijed. První případ už podle BBC také oficiálně potvrdili, při útěku po zakouřeném schodišti se otrávila dvanáctiletá Luana Gomesová. V nemocnici skončili i její rodiče a sestra - u všech třech žen měli lékaři od počátku podezření na otravu jedovatou látkou a po hospitalizaci je uvedli na několik dnů do umělého spánku. Matka Luany v důsledku nadýchání se zplodin potratila v sedmém měsíci těhotenství.

Rodina bydlela v 21. patře budovy a ven se jako jedna z mála dostala po zakouřeném schodišti.

Zatím není jasné, jak se kyanid při požáru do kouře uvolnil, nabízí se právě pěnová izolace, jelikož jedovatá látka může vznikat při hoření určitých plastů.

Plameny při požáru značně přiživilo hliníkové obložení budovy. Na základě tragédie se protipožární kontroly provádějí ve více než 600 dalších londýnských věžácích, u kterých je podezření, že jsou obložené totožnou hliníkovou izolací. Zatím jich kontrolou neprošlo 75.

Při požáru zemřelo či se pohřešuje 80 lidí, 32 z nich již policie identifikovala.

Reklama

Doporučované