Hlavní obsah

Velká Británie vede kyberútok proti IS. Chce zatočit s propagandou a plánováním útoků

Velká Británie bojuje proti islamistům i na internetu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká Británie podnikla rozsáhlý kybernetický útok proti takzvanému Islámskému státu. Operace podle šéfa britské zpravodajské organizace bude pokračovat i nadále, protože hrozba na internetu trvá.

Článek

Spojené království podniká masivní kybernetický útok proti organizaci Islámský stát. Na kybernetické konferenci v Manchesteru to uvedl ředitel Vládního komunikačního ústředí (GCHQ) Jeremy Fleming. Podle něj operace brání teroristické skupině koordinovat útoky a potlačuje její propagandu. Británie tímto krokem poprvé systematicky degraduje úsilí teroristické organizace prostřednictvím internetu.

Podle serveru BBC Fleming dále uvedl, že přesné kroky, které ústředí podniklo v rámci operace, nebude zveřejňovat, protože informace jsou příliš citlivé. Nicméně tato akce podle něj pomohla narušit aktivity teroristické buňky na internetu a v některých případech se podařilo zničit i celou síť.

„Tato kampaň ukazuje, jak mohou být cílené kybernetické útoky účinné,“ řekl Fleming. Ředitel vládní zpravodajské organizace prohlásil, že operace ještě neskončila, protože zbývající bojovníci Islámského státu dále nabádají ostatní prostřednictvím internetu k teroristickým útokům po celém světě.

Fleming rovněž kritizoval Rusko za nepřijatelné chování na sítích. Podle něj je země rostoucí hrozbou pro Spojené království a jeho spojence. Připomenul loňský útok virem NotPetya, který ve velkém postihl kromě jiných zemí i Ukrajinu. Vir napadal operační systém a hackeři požadovali za jeho odblokování výkupné. Podle britských úřadů za těmito útoky stojí právě Rusko. Moskva však obvinění popírá.

Podle agentury Reuters Fleming dále uvedl, že útok nervovým plynem na Sergeje Skripala a jeho dceru ukazuje, jak moc je Rusko bezohledné. Británie si myslí, že za útokem stojí Moskva. Ta jakoukoliv účast na útoku popírá.

Ředitel zpravodajské organizace uvedl i další cíle, na které se v kyberprostoru instituce zaměřuje. Snaží se i mimo jiné sledovat osoby, které využívají šedou zónu internetu pro šíření dětské pornografie. V Manchesteru se má otevřít nová pobočka Vládního komunikačního ústředí a Fleming doufá, že tento krok přiláká do organizace nové pracovníky, jejichž úkolem bude chránit internet.

Reklama

Doporučované