Hlavní obsah

Velké kempy na Lipně mají velkou poptávku od hostů s karavany

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ve velkých kempech u lipenské přehrady bude letos mnohem víc karavanů a obytných automobilů než v jiných letech. Lidé tak podle provozovatelů reagují na možné riziko nákazy koronaviru.

Článek

„Některé kempy kolem Lipna nad Vltavou přidávají i místa pro návštěvníky s karavany,“ sdělil Pavel Pechoušek za Turistický spolek Lipensko.

Václav Mareš, který s manželkou Michaelou vlastní kemp U Kukačků v Pihlově, vytvořil pro obytné vozy několik nových míst. Karavanů tam budou mít víc, než byli zvyklí, což vyplývá z objednávek.

„Oblíbenost karavanů a obytných vozů letos prudce roste. Stalo se to kvůli koronaviru. Běžní turisté letos velmi intenzivně vnímají, že je to komfortní a bezpečné, když budou využívat vlastní záchod i sprchu,“ uvedla Adéla Černá z kempu Jestřábí I. v Černé v Pošumaví.

Podle Turistického spolku Lipenska jsou karavany trend po koronavirové pandemii. Spolek ho vnímá poslední tři týdny. „Lidé se sice nemohli zatím ubytovávat v ani v kempech, ani v hotelích a penzionech, ale kdejaké parkoviště bylo doslova obležené karavanisty. Zdá se, že si lidé karavany oblíbí na mnohem delší čas než je jen doba po koronaviru,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Kempy se na sezonu, která začne v pondělí, připravují i hygienicky. Camping Resort Frymburk, kde je pro karavany 140 stání, pořídil na recepci plexisklo, které ochrání zaměstnance i hosty. „Všude jsou dezinfekce a navíc jsme koupili ozónový generátor, kterým budeme čistit prostory, kde ubytujeme naše hosty,“ uvedl provozovatel kempu Hanne Wilzing.

Návštěvníky čekají mnohde novinky. Kemp Jestřábí I. nakoupil do půjčovny nová šlapadla i paddleboardy, přibyla také zeleň. V pihlovském kempu jsou nové chodníky i sociální zařízení.

Některé jihočeské kempy mají na léto desítky až stovky rezervací. Větší zájem je o chatky s vlastní toaletou. V některých kempech evidují poptávku jen od Čechů a zaznamenali stoprocentní propad objednávek od zahraničních turistů.

Reklama

Doporučované