Hlavní obsah

Velkolepé oslavy a rekordní přesuny lidí. V Asii začíná rok Kohouta

Jihovýchodní Asie slaví příchod roku Kohouta

 

Reklama

Oslavy proběhnou ve velkém stylu, mnoho Číňanů se kvůli nim přesouvá domů za svými rodinami, podle odhadů proběhnou necelé tři miliardy takových cest.

Článek

Jihovýchodní asijské země oslavují příchod lunárního Nového roku. Letos připadá na sobotu 28. ledna a bude ve znamení Kohouta. Příchod Nového roku se vždy slaví ve velkém stylu - například během Svátku lampionů, který se koná v patnáctý den oslav, jsou města zahalena do tisíců tradičních lampionů a obřích světelných objektů znázorňujících postavy z čínské mytologie.

V Číně se do svých domovů na novoroční oslavy vrací migrační dělníci, studenti a další. Pro mnohé z nich je to jediná příležitost za rok, kdy mohou vidět své blízké. Podle čínského Lidového deníku se kvůli svátkům uskuteční až 2,98 miliardy různých cest, úřady očekávají, že jejich počet vzroste oproti loňsku o 2,2 procenta. Nejvíce lidí se domů přepraví po silnici, naopak největší nárůst ve srovnání s loňským rokem zaznamenává letecká doprava - letů proběhne o deset procent více.

Některé cestovní kanceláře a společnosti prodávající jízdenky přišly s aplikacemi, které svým uživatelům dávají za poplatek 70 - 730 Kč šanci (ale ne záruku) na úspěšný nákup. Řada diskutérů na sociálních sítích ale tyto praktiky přirovnává k černému trhu. „Nevidím velký rozdíl mezi těmito aplikacemi a překupníky," podotkl podle Reuters jeden z uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované