Hlavní obsah

Velký úspěch českých baseballistů. V přípravě porazili šestý tým světa

Reportáž ze zásapu Česko-Tchaj-wan.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

V posledním utkání čtyřzápasové série česká baseballová reprezentace v Brně porazila hosty z Tchaj-wanu. Bylo to poprvé, co Češi nad takto vysoce postaveným soupeřem vyhráli.

Článek

Čtyři zápasy sehráli tento týden čeští baseballisté na jihu Moravy s výběrem Tchaj-wanu, tedy týmem reprezentujícím zemi, které patří ve světovém žebříčku šestá pozice. Češi, kteří patří k evropské špičce, jsou osmnáctí.

Tři úvodní zápasy Češi vysoko prohráli 1:8, 4:9 a 4:12. V posledním zápase série, hraném ve čtvrtek na stadionu brněnských Draků, ale Češi asijským hostům porážky oplatili. Zejména díky podařené šesté a deváté směně zvítězili 12:3.

Tomáši Juněcovi a Matěji Hejmovi se také povedlo odpálit homerun. Startovací nadhazovač Boris Bokaj zase během pěti odházených směn pustil hráče z východoasijského ostrovního státu jen ke třem doběhům.

I když Tchaj-wan nehrál na Moravě zdaleka v nejsilnější sestavě, kouč Čechů Mike Griffin si vítězství pochvaluje. „Musíte mít radost z toho, když se vám podaří takto porazit velmi dobrou baseballovou zemi. Je to velké vítězství, užil jsem si ho,” řekl po posledním vítězném zápase trenér, který vede Čechy pátou sezonu.

Jednou z jeho prvních reprezentačních akcí byla shodou okolností před čtyřmi roky také trojzápasová série s Tchaj-wanem. Tehdy se nepodařilo vyhrát žádný zápas. V čem byl nyní rozdíl?

„Za ty čtyři roky jsme udělali hodně tvrdé práce a nabrali hodně zkušeností, jak na hřišti, tak mimo něj. Nejdůležitější ale je, že nyní hráči věří, že mohou porazit každého,” hodnotí Griffin.

Před tchaj-wanskou sérií hráli Češi tři zápasy proti Německu - všechny vyhráli. V září je čeká turnaj Super six v Nizozemsku a potom příští rok mistrovství Evropy a kvalifikace na olympiádu v Tokiu. Právě účast na hrách je nyní největším cílem českého výběru.

Výkon Čechů proti Tchaj-wanu pochválil i jeden z jeho trenérů, Portoričan Tommy Cruz, který má hráčské zkušenosti i z nejlepší ligy světa, americké MLB.

„Poslední zápas hráli skvěle a odpálili velmi dobré homeruny. Musí ještě zapracovat na obraně, ale mají několik dobrých hráčů. Podle toho, co jsem viděl, myslím, že se tým bude dál zlepšovat a že baseball se tady stává atraktivním sportem pro mladé,” popsal trenér pálkařů Tchaj-wanu.

Je nutné říci, že český úspěch umožnil i fakt, že Tchaj-wan na turné, jehož vyvrcholením je bezprostředně po brněnské zastávce nizozemský turnaj Haarlem Baseball Week, nevzal nejlepší hráče.

Tchaj-wanci dělí mezinárodní soutěže do dvou skupin. Na tu první, které vévodí loňské World Baseball Classic, berou nejlepší tým, včetně hráčů z americké nebo japonské nejvyšší soutěže. Nyní je ale na základě rozhodnutí tchaj-wanské asociace v Evropě druhý výběr. Není složen z profesionálů, ale mladších amatérských hráčů, kteří mají v národním dresu sbírat zkušenosti.

Reklama

Doporučované