Hlavní obsah

Velmi křehké královské vztahy. Meghan obvinila Buckinghamský palác ze lží

Foto: Profimedia.cz

Meghan a Harry v roce 2019.

Reklama

Zveřejnění rozhovoru vévody a vévodkyně ze Sussexu s Oprah Winfreyovou se blíží. V další upoutávce Meghan nařkla Buckinghamský palác z „udržování lží“. Nedávno přitom byla sama obviněna ze šikany královských zaměstnanců.

Článek

„Nevím, jak mohli očekávat, že po tom všem budeme stále jen mlčet, když hrají aktivní roli v udržování lží o nás,“ odpovídá vévodkyně Meghan v krátké ukázce na otázku, jak se cítí ohledně toho, že ji palác uslyší říkat vlastní pravdu. „A jestli to přijde spolu s rizikem ztráty některých věcí… Chci říct, je toho hodně, co už ztraceno bylo.“

Ukázka, která byla ve Spojených státech zveřejněna v průběhu středeční noci, pochází z předem natočeného rozhovoru s Oprah Winfreyovou, jehož součástí je také princ Harry. Dvouhodinový speciál televize CBS bude ve Spojených státech vysílán v neděli, o den později ho odvysílají také ve Velké Británii.

Rozhovor je propagován jako „intimní a rozsáhlý“ a pokrývá hned několik témat. CBS uvedla, že vévodkyně promluví o svém vstupu do královského rodiny, o manželství, o mateřství a o zvládání života pod silným tlakem veřejnosti. Spolu s Harrym se pak podělí také o podrobnosti přesunu do Spojených států a o plány do budoucna.

V dříve zveřejněné ukázce je možné vidět, že řeč přijde i na vévodovu matku, zesnulou princeznu Dianu. „Opravdu se mi ulevilo a jsem rád, že tu sedím a mluvím s tebou a s mojí ženou. Nedokážu si představit, jaké to pro matku muselo být, když tímhle procesem procházela před lety sama.“

Nová, třicetivteřinová ukázka byla zveřejněna poté, co Buckinghamský palác ve středu oznámil vyšetřování vznesených obvinění na adresu vévodkyně. Podle nich totiž měla šikanovat bývalé zaměstnance královské rodiny. O záležitosti informoval britský list The Times, podle kterého měla Meghan vyhnat dva své osobní asistenty.

Stížnost byla podána Jasonem Knaufem, bývalým zaměstnancem páru, už v roce 2018. Na veřejnost se však zřejmě dostala až nyní díky e-mailu, ke kterému se britský deník dostal. Vévodkyně měla mimo jiné také ponižovat zaměstnance Kensingtonského paláce, ve kterém s vévodou bydleli předtím, než se vzdali královských povinností a opustili Velkou Británii.

„Královská domácnost má již řadu let zavedenou politiku důstojnosti v práci a netoleruje – a nebude tolerovat – šikanu nebo obtěžování na pracovišti,“ cituje agentura AP vyjádření Buckinghamského paláce k celé záležitosti. Palác také zdůraznil, že je obviněními velmi znepokojen, a uvedl, že se bude snažit promluvit s bývalými i současnými zaměstnanci královské rodiny.

„Vévodkyně je zarmoucena tímto nejnovějším útokem na svou osobu, a to obzvláště jako někdo, kdo se sám stal terčem šikany a je hluboce oddán podpoře těm, kdo takovou bolest a trauma zažili,“ sdělil pro NBC News mluvčí vévody a vévodkyně ze Sussexu. „Je odhodlána pokračovat ve své práci na budování soucitu po celém světě a bude se i nadále snažit jít příkladem pro to, co je správné a dobré.“

Mluvčí páru zároveň označil situaci za promyšlenou kampaň založenou na zavádějících a škodlivých dezinformacích, píše britský list The Guardian. „Není náhoda, že zkreslená a několik let stará obvinění zaměřená na podkopání vévodkyně jsou poskytnuta britským médiím krátce předtím, než mají s vévodou otevřeně a upřímně promluvit o svých zkušenostech z posledních let.“

Média podle všeho sehrála velkou roli v odchodu páru od královského života v březnu minulého roku. V nedávném rozhovoru prince Harryho s Jamesem Cordenem se vévoda dokonce nechal slyšet, že novináři ničili jeho psychické zdraví a jakožto otec a manžel prý takové řešení považoval za správné. Pře páru s britským bulvárem se již dostaly také před soud.

Vévoda s vévodkyní nyní žijí v Kalifornii a ke královským povinnostem se již nevrátí, jak v průběhu předešlého měsíce oznámil Buckinghamský palác. V roce 2019 se Meghan a Harrymu narodil syn Archie, druhého potomka pár oznámil v druhé polovině února tohoto roku.

Reklama

Doporučované