Hlavní obsah

Venezuela jde do boje s mafií. Zavře hranice a vymění polovinu všech bankovek

Prezident Nicolas Maduro uzavře hranice, aby se do země nedostaly bankovky z nelegálních obchodů.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Prezident nechá během tří dnů stáhnout z oběhu všechny stobolívarové bankovky.

Článek

Venezuelský prezident Nicolas Maduro oznámil překvapivou měnovou reformu. V průběhu tří dnů chce stáhnout z oběhu všechny stobolívarové bankovky – ty mají v současné době nejvyšší nominální hodnotu.

Venezuelskou ekonomikou otřásá silná inflace, aktuální hodnota stahované stobolívarové bankovky je zhruba pouhé dva centy (asi 50 haléřů), na konci listopadu to bylo přitom ještě deset dolarů (zhruba 255 korun). 

„V průběhu 72 hodin stáhneme z oběhu bankovky o hodnotě sto bolívarů a stanovíme férový termín pro ty, kteří vlastní tyto bankovky, aby se s nimi přihlásili u veřejných bank a Centrální banky Venezuely. Nařídil jsem vrchnímu generálovi Padrinu Lopezovi a generálmajorovi Nestorovi Reverolu Torresovi uzavřít pozemní, vzdušný i námořní prostor, aby se vyvezené bankovky už nemohly vrátit,” uvedl v nedělním prohlášení venezuelský prezident Nicolas Maduro.

Maduro chce zrušením bankovek aktuálně nejvyšší hodnoty potlačit zločin zejména na kolumbijské hranici. Tvrdí, že mafie drží obrovské množství peněz právě v těchto stobolívarových bankovkách a že v rámci rychlé výměny tak přijde o hotovost. Věří totiž, že mafie peníze nestihne vyměnit, ani převézt přes hranice.

Venezuelané musí vyměnit šest miliard bankovek

Výměna šesti miliard bankovek, které tvoří takřka polovinu veškerého venezuelského oběživa, odstartuje ve středu. Ve čtvrtek pak banky začnou vydávat zcela nové mince a bankovky, nejvyšší z nich bude mít hodnotu 20 tisíc bolívarů, podle agentury Reuters se nově bude rovnat pěti americkým dolarům.

Férový termín, o němž v prohlášení Maduro hovořil, má být v horizontu deseti dnů. Po jeho uplynutí lidé už bankovky nevymění.

Kritici výměny považují krok za nesmyslný a nevěří, že se podaří ve stanoveném čase lidem bankovky vyměnit. Lidé žijící u kolumbijské hranice již nyní nakupují kolumbijské peso, stabilnější měnu, za kterou následně nakupují zboží, jehož je ve Venezuele nedostatek.

Reklama

Doporučované