Hlavní obsah

Venku jen po dvou „na neurčito“. Vláda prodloužila přísná omezení

Foto: Profimedia.cz

Venku mají lidé udržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. A sdružovat se maximálně po dvou, pokud nejsou členy rodiny (ilustrační foto).

Reklama

Mimořádná opatření, která omezují pohyb lidí na veřejnosti, měla platit do 11. dubna. Ministerstvo zdravotnictví je znovu prodloužilo – tentokrát do konce nouzového stavu.

Článek

Jedno z mnoha mimořádných opatření vyvěsilo ministerstvo zdravotnictví na svůj web tento týden. Píše se v něm, že omezení pohybu osob se prodlužuje z 11. dubna v podstatě na neurčito.

Nově totiž není omezeno do určitého data, ale do konce nouzového stavu. Ten je nyní vyhlášen do 30. dubna, pravděpodobně se ale bude ještě dále prodlužovat.

Přitom o prodloužení nouzového stavu vláda Andreje babiše žádala Sněmovnu primárně proto, aby nadále mohla snáz nakupovat ochranné pomůcky nebo aby mohl nadále fungovat Ústřední krizový štáb.

Před týdnem, kdy se vedla debata, zda má být nouzový stav prodloužen o měsíc nebo jen do 30. dubna, rozesílal mluvčí Ústředního krizového štábu prosbu, aby se nouzový stav nespojoval s přísnými karanténními opatřeními.

„Nouzový stav se automaticky nerovná karanténní opatření a zákaz vycházení. Nouzový stav umožňuje vládě ČR, ústředním orgánům státní správy, ale zejména složkám Integrovaného záchranného systému, rychleji a účinněji reagovat na současnou situaci, ve snaze zastavit další šíření nákazy novým koronavirem covid-19, a chránit tak zdraví občanů opatřeními, která by za běžných okolností nebyla možná, nebo by jejich provedení trvalo příliš dlouho,“ napsal za Ústřední krizový štáb Rudolf Kramář.

„Karanténní opatření bude možné, jak všichni pevně doufáme, a děláme pro to maximum, brzy zmírnit, nebo úplně zrušit. Stále však nebudeme mít vyhráno a musíme být připraveni a schopni adekvátně reagovat na případné následné komplikace. V tom nám může nouzový stav zcela zásadním způsobem pomoci a také pomáhá,“ doplnil s tím, že mimo nouzový stav by byl i rozpuštěn Ústřední krizový štáb.

Ministr Vojtěch svým mimořádným opatřením však karatnénu a nouzový stav spojil.

Přinášíme přehled, jak se máte venku chovat:

Venku jen po dvou

Venku se smíte pohybovat jen po dvou, od ostatních lidí si musíte držet vzdálenost dva metry. Výjimkou jsou členové domácnosti, vykonávání povolání a účast na pohřbu.

Mimo domov jen v nezbytně nutných případech

Stále platí, že domov byste měli opouštět jen v případě, že jdete do práce, na nezbytný nákup, k lékaři, na neodkladnou návštěvu úřadu nebo na pohřeb. Můžete také ven v případě, že pomáháte zajistit nezbytné věci jiné osobě. Smíte také do přírody a parků a nově také na některá venkovní sportoviště.

Mimo domov jen s rouškou

Ven nesmíte bez ochrany nosu a úst. Vláda ovšem postupně zavedla řadu výjimek z tohoto pravidla. Roušku například nemusejí mít autisté a děti do dvou let. Výjimku mají i lidé, kteří sportují na venkovním sportovišti, kde jsou od ostatních lidí vzdáleni alespoň dva metry nebo jsou odděleni stěnou či plotem. Roušku nemusejí mít členové domácnosti, kteří spolu jedou autem, nebo samostatně cestující řidič auta.

Stále platí také omezení pro pohyb přes hranice nebo pravidla pro obchody a služby. Přehledný soupis vládních kroků - slibů a skutečnosti - si prohlédněte níže:

Reklama

Doporučované