Hlavní obsah

Věřím, že Rusko může mít seznam „nepřátelských” novinářů k likvidaci, říká Procházková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rusko může mít seznam osob určených k likvidaci, myslí si novinářka Petra Procházková.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ „zavražděného” ruského novináře Arkadije Babčenka vzbudil velké debaty. Překročil hranice novinářské etiky, kdy spolupracoval na fingované vraždě s ukrajinskou tajnou policií? A mění to něco na tom, že Rusko likviduje nepohodlné žurnalisty?

Článek

Minulé úterý se ve světových médiích objevila zpráva, že byl v Kyjevě zastřelen radikální kritik ruského režimu Arkadij Babčenko a že šlo o nájemnou vraždu, k níž vedou stopy zřejmě z Ruska. Den poté se ale novinář objevil na tiskové konferenci šéfa ukrajinské tajné služby SBU živý a zdravý.

„Chci říct každému, kdo poukazuje na to, že to podkopalo důvěru v novináře: A co byste dělali vy na mém místě, kdyby k vám přišli a řekli, že se na vás chystá vražda?” říká Babčenko v rozhovoru. „Moje první reakce byla: K čertu s vámi, chci se sbalit a zmizet na severním pólu. Pak jsem si ale uvědomil, kde se schováš? Skripal se také snažil schovat.”

Ukrajinská tajná služba na tiskové konferenci vysvětlila, že předstíraným zločinem zabránila skutečné vraždě žurnalisty, jehož prý chtěly nechat zlikvidovat ruské tajné služby. Navíc šlo o to získat od objednavatele vraždy seznam dalších lidí určených údajně rovněž k likvidaci.

„V Británii se vyšetřuje 14 podivných úmrtí ruských občanů, tak proč by na Ukrajině nemohl existovat seznam několika desítek Rusů, kteří tam žijí, kteří kritizují Putinův režim a které někdo vybral k likvidaci,” říká novinářka Petra Procházková.

„Ukrajina ví o ruských tajných službách mnohem víc než kdokoliv na světě. Ty tajné služby spolu byly částečně propojeny. Ukrajina chce ukázat, že je schopna vzdorovat Rusku a že je schopna s ním vést válku i v oblasti tajných služeb, proto podle mě nedošlo k nějakému tichému ‚uklizení’ Babčenka, ale že tu kauzu chtěli rozehrát se vším všudy. A myslím, že tahle snaha státu, který je ve velmi nerovném souboji se svým velkým sousedem, je docela i pochopitelná,” dodává Petra Procházková.

Reklama

Související témata:

Doporučované