Hlavní obsah

Veterán vybral miliony liber pro zdravotníky. Stačilo mu projít se

Tom Moore a jeho dcera Hannah sdíleli své pocity z odezvy, které se akci dostalo.Video: AP

 

Reklama

Na konci dubna bude Tom Moore slavit sté narozeniny, ani pokročilý věk mu ovšem nezabránil zapojit se do boje proti koronaviru. Pro britskou národní zdravotní službu (NHS) už vybral 13 milionů liber.

Článek

Spojené království ke čtvrtečnímu dni eviduje téměř 100 000 případů nákazy nemocí covid-19 a tamní nemocnice čelí velkému náporu pacientů, který zatím neustává. Podporu zdravotníkům NHS se rozhodl vyjádřit i válečný veterán Tom Moore z Marston Moretaine v anglickém hrabství Bedfordshire, kterému bude 30. dubna 100 let. Podle jeho slov mu zaměstnanci NHS už mnohokrát pomohli a chtěl jim i tímto vyjádřit díky. V britských nemocnicích strávil čas například kvůli léčbě rakoviny či zlomeného krčku.

„Štěstí přeje odvážným a to oni jsou, jsou odvážní,“ řekl Moore na adresu britských zdravotníků. Sám díky své odvaze získal během druhé světové války, kdy bojoval v Asii, několik medailí.

Právě zmíněná zlomenina horního konce stehenní kosti ale způsobila Moorovi značný problém, omezila totiž jeho pohyb, a může se proto pohybovat pouze za pomoci chodítka. I přesto se ale potencionální peněžní dárce veterán rozhodl oslovit slibem, že stokrát přejde svou zahradu, ještě než oslaví kulaté narozeniny. Při každém přechodu zdolal vzdálenost přibližně 25 metrů a peníze na podporu jeho i NHS darovalo skrz stránku JustGiving více než 600 000 lidí.

Ještě minulý týden bylo Moorovým původním plánem vybrat alespoň 1000 liber, což je v přepočtu přibližně 31 000 Kč. Toto číslo ale záhy překonal a brzy pokořil i další stanovený cíl - 500 000 liber. Peníze ale přibývaly dál a ve čtvrtek už celková částka činila více než 13 milionů liber, ze kterých každá pence půjde na pomoc NHS. Na vládní tiskové konferenci se na Moorovu adresu vyjádřil i britský ministr zahraničí Matt Hancock, kdy veterána označil za inspiraci pro všechny a veřejně za jeho čin poděkoval. Slova vděku veterán obdržel i od samotných zaměstnanců NHS nebo osobností ze světa sportu.

Vybrané množství peněz zaskočilo i Moorovu rodinu, jeho dcera Hannah se nechala pro BBC slyšet, že po překročení hranice 5 milionů liber byli v šoku, ta částka byla mnohem více než jejich nejdivočejší představy. Její otec jednoduše - v dobrém slova smyslu - zbláznil svět, Hannah také uvedla, že tamní pošta byla už v těchto dnech zaplavena narozeninovými přáníčky k veteránovým stým narozeninám.

„Jestli zítra dodělám slíbenou stovku, budu muset pokračovat i po svých narozeninách. To ale nevadí, protože klidně budu dál chodit, pokud lidé budou přispívat úžasné NHS,“ cituje veterána Sky News, který svých sto délek po zahradě zakončil ve čtvrtek ráno s podporou nejen své rodiny, ale i čestné stráže a lidí po celém světě.

Reklama

Doporučované