Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu je 20,44 kilogramu podezřelého polského masa, může být už snědeno

Podezřelé maso z Polska se objevilo i ve Varnsdorfu. Co říká ředitel krajské veterinární správy?Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

Veterináři v Ústeckém kraji chtěli zajistit část ze 300 kilogramů hovězího masa, které bylo dovezeno z Polska a mohlo být z nemocných zvířat. Podle šetření veterinární správy se maso prodalo a zřejmě už bude zkonzumované.

Článek

Krajská veterinární správa v Ústeckém kraji se v pondělí ráno pokusila zajistit a zlikvidovat asi 20 kilogramů hovězího masa z nemocného dobytka poraženého v Polsku. Šetření ale ukázalo, že hovězí skončilo u koncových zákazníků.

Maso bylo 24. ledna expedováno na prodejnu, během několika dnů byla celá zásilka rozprodaná.

„Máme to všechno zajištěné. Ráno tam jeli dva pracovníci, aby zjistili, jestli je maso snědené, nebo jestli ho ještě náhodou nemají ve skladu,“ řekl Seznamu ředitel Krajské veterinární správy Ústí nad Labem Petr Pilous.

Podle Pilouse by mělo být ve Varnsdorfu na Ústecku asi 20,44 kilogramu vakuovaného masa z podezřelých jatek. „Jestli tam ještě je, je prodej pozastavený. Pokud je vyexpedované, tak už asi bude snědené,“ dodal ředitel veterinární správy Pilous.

Později oznámil, že se obavy potvrdili. Maso je skutečně nejspíš snědené.

Veterinární správa nyní zkoumá alespoň vzorky ostatního masa, které se na prodejně nachází. Vzorky jsou testovány na výskyt salmolely nebo zbytků antibiotik.

Podle veterinární správy se nedá říct, že by maso bylo zkažené. „Pochází ze závodu, ke kterému nemáme důvěru. Kvůli hygienické kontrole se prověřuje samotný závod, zda splňuje hygienická pravidla,“ upřesnil Pilous.

Hledali jsme zkažené maso v Kostelci. Tamní řezníci se brání, že k nim nedoputovalo.Video: AP

„Bezpečnostní pravidla totiž byla porušena, došlo ke ztrátě důvěry, teď se budou dělat odpovídající opatření,“ uvedl veterinář a připomíná, že Evropská komise do Polska posílá své experty.

Krajská veterinární správa nezaznamenala, že by měl někdo kvůli masu zdravotní potíže.

„Nikdo nehlásil, že by měl zdravotní problém, je to předběžná opatrnost. Pokud by se do obchodu dostalo maso z nemocných zvířat, je silný předpoklad, že v něm budou antibiotika, kterými jsou zvířata léčena. V mase by tedy mohla být rezidua antibiotik. To samozřejmě nikoho nezabije, ale je to nebezpečné. Je to problém kvůli následné rezistenci bakterií a tak dále, ale neznamená to, že by z toho masa člověk onemocněl,“ dodal Petr Pilous.

Celníci budou kontrolovat kamiony z Polska

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se kvůli závadnému masu sešel s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou. Podle Tomana jde v případě dodávek hovězího masa z problémových jatek o opakované selhání polské strany. Špatné informování o problémech s polskou výrobou podle ministra podkopává důvěru ve veškerou polskou potravinářskou produkci.

Veterináři s policií a celníky proto začnou od úterý intenzivně kontrolovat kamiony s potravinami na hlavních silničních tazích v krajích sousedících s Polskem, tedy v Královéhradeckém, Pardubickém, Libereckém a Moravskoslezském. Olomouckého kraje se kontroly týkat nebudou.

Na kontrolách se shodli ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), policejní prezident Jan Švejdar a ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Veřejnost nás velice silně tlačí k razantním opatřením, ideálně k zákazu dovozů z Polska," uvedl Toman. Podle něj jsou podvody některých polských producentů poškozováni nejenom spotřebitelé, ale i firmy, které podnikají řádně. Ministr ocenil snahu o posílení polských kontrol, například nasazením neustálého kamerového dozoru, stejně jako plány na změnu polské legislativy. Otázkou však podle něj zůstává, kdy bude reálně přijata.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Tato jatka už byla uzavřena.

Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího z těchto jatek. Maso skončilo ve zmiňovaném Varnsdorfu, dále v Praze, Novém Bydžově a v Kostelci nad Labem.

Petr Majer ze Státní veterinární správy o víkendu ČTK sdělil, že polovina závadného masa, které se dostalo do Česka, se již vrátila zpět do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované