Hlavní obsah

Většina Čechů podporuje sňatky gayů a leseb. Přibývá ale i skalních odpůrců

Foto: Flickr.com/ Ludovic Bertron

Ilustrační foto.

Reklama

Manželství i pro gaye a lesby – téma, které čím dál víc rozděluje společnost. Dvě třetiny Čechů s ním souhlasí a jeho podpora v průběhu let roste. Zároveň ale přibývá i lidí na druhém kraji spektra, tedy těch, kteří jsou rozhodně proti.

Článek

67 procent dospělých v Česku si myslí, že by gayové a lesby měli mít možnost uzavírat manželství. Podpora se za poslední rok mírně zvedla, zároveň ale přibývá i zarytých odpůrců.

Loni bylo rozhodně proti umožnění manželství stejnopohlavním dvojicím 15 procent dotázaných, předloni deset procent.

Ukázal to průzkum agentury Median z konce loňského roku. Průzkum se uskutečnil loni v listopadu a prosinci. Zapojilo se do něj přes 1 000 lidí nad 18 let z celé ČR. Podporu vyjadřují více ženy, mladší lidé a obyvatelé Čech, méně pak muži, starší osoby a lidé z Moravy. Ve všech skupinách je ale zastánců víc než polovina.

Názory se vyhrocují i v případě adopcí. Čtyři pětiny dotázaných jsou pro, aby si homosexuálové mohli osvojit potomka svého partnera či partnerky. Podle více než 60 procent lidí by měli mít šanci adoptovat i děti z ústavů. Podpora u adopcí nevzrostla – přibylo ale lidí, kteří s ní souhlasí „určitě“, a ubylo těch, kteří byli „spíše pro“.

Vzrostl ale také počet lidí, kteří by s adopcemi potomků partnera či partnerky určitě nesouhlasili – předloňských šest procent se zvedlo na loňských devět procent. Proti osvojování dětí z ústavů se loni stavělo 18 procent lidí, v roce 2018 to bylo pouze 13 procent.

Novelu občanského zákoníku s manželstvím pro všechny předložilo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů. Podle nich má změna zajistit gayům a lesbám i jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci.

Dolní komora začala předlohu projednávat v listopadu 2018 a vrátila se k ní loni v březnu, úvodní debatu ale dosud neukončila. Sněmovna začala projednávat i protinávrh 37 zákonodárců na výslovné ústavní ukotvení manželství jako svazku muže a ženy. Podle předkladatelů by se tak ochránila rodina.

Reklama

Doporučované