Hlavní obsah

Většina poškozených domů po tornádu na jižní Moravě má opravenou střechu

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Většina poškozených domů na Břeclavsku a Hodonínsku má čtvrt roku po tornádu opravenou střechu, rekonstrukce interiérů brzdí nedostatek řemeslníků. Radnice opravují poškozené školy, kostel, zdravotní středisko nebo stadion.

Článek

Celkové škody přesáhly 11 miliard korun, z toho na majetku obcí a kraje činily kolem 1,5 miliardy korun, řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Poškození mohou na škody čerpat peníze z pojištění, dotace od státu nebo z veřejných sbírek. Stát v první polovině září s lidmi podepsal více než 400 smluv zhruba za 600 milionů korun. Podnikatelům s více než 100 žádostmi proplatil kolem 50 milionů. Desítky milionů vybraly obce ve svých veřejných sbírkách, lidem pomáhají i neziskové organizace. Celkem se vybrala více než miliarda korun. Neziskové organizace lidem vyplatily už přes 600 milionů. Nejvíce vybrala a přerozdělila Diecézní charita Brno, podle mluvčí Simony Císařové s lidmi podepsala přes 1500 smluv.

V obcích postupují opravy domů. Například v Mikulčicích jsou podle místostarosty Jana Vlašice (KDU-ČSL) opravené asi dvě třetiny střech, většina domů má podle vedení radnice střechu i v Hruškách a Moravské Nové Vsi. Opravený je i hodonínský Pánov a téměř všechny zasažené domy v Hodoníně, uvedl místostarosta Petr Buráň. Organizace Člověk v tísni však upozornila, že po počátečním zájmu už nabídky pomoci pomalu opadají a v obcích je nedostatek řemeslníků. Potvrzují to i starostové. „Je problém sehnat podlaháře, truhláře i volné kuchyňské studio. Bohužel asi není síla, která by to změnila, lidé se musí obrnit trpělivostí a smířit se s tím, že ještě nějakou dobu budou muset žít v provizorních podmínkách,“ uvedl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.

Reklama

Doporučované