Hlavní obsah

Pánov je čtvrt roku po tornádu téměř opravený, Hodonín řeší školu i stadion

Foto: FB

Tornádo v Hodoníně.

Reklama

Téměř opravená je hodonínská část Pánov, kde před čtvrt rokem tornádo poškodilo asi 20 nemovitostí.

Článek

Radnice opravuje poškozenou Základní školu U Červených domků a stadion a čeká ji také oprava sportovní haly. Škody na městském majetku dosáhly 120 milionů korun.

V pátek uplyne čtvrt roku, co se Břeclavskem a Hodonínskem prohnala bouře s kroupami a tornádem o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu. Vyžádala si šest životů a poničila asi 1200 domů, z nichž kolem 200 bylo statici určili k demolici.

V Pánově tornádo poškodilo 20 nemovitostí a některé musely k zemi, v Hodoníně zasáhlo asi 100 domů. „Pánov je v podstatě opravený a u bytových a rodinných domů v Hodoníně je opravených 99 procent, když beru střechy a krytiny. Je tam už jen jeden nebo dva domy, které čekají na materiál nebo firmu,“ řekl místostarosta Hodonína Petr Buráň.

Město opravuje ZŠ U Červených domků. Podle Buráně jsou náklady 40 až 50 milionů korun. „Poškozená byla střecha, fasáda, ale i elektroinstalace a podhledy, protože zateklo dovnitř,“ uvedl Buráň. Podle něj se ale stihlo dát školu dohromady tak, aby ji mohly od září navštěvovat děti.

Poškozený je i stadion, náklady na jeho opravu jsou kolem 15 milionů. „Pracujeme na ovále, rozšíříme ho o dvě dráhy. Mělo by to být hotové do jara. Tribunu budeme řešit později,“ řekl místostarosta. Později město bude řešit i opravy sportovní haly, kde je poškozená střecha a zateklo do ní. Náklady budou odhadem v nižších desítkách milionů. Tornádo poškodilo i domov seniorů S-Centrum, jehož oprava vyjde na více než půl miliardy korun. Zřizovatelem je ale kraj, nikoliv město.

Reklama

Související témata:

Doporučované