Hlavní obsah

Více než 1000 zneužitých dětí. Pensylvánie rozkrývá sexuální obtěžování stovkami kněží

Zpráva velké poroty obsahuje případy sexuálního zneužívání za posledních 70 let.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Přes 300 kněží se v Pensylvánii za posledních 70 let mělo dopustit sexuálního zneužívání více než tisíce dětí. Vyplývá to ze zprávy velké poroty Nejvyššího soudu v Pensylvánii.

Článek

Závěry velké poroty jsou výsledkem jednoho z největších vyšetřování zneužívání v katolické církvi ve Spojených státech. Rozsáhlá, téměř 900stránková zpráva obsahuje popis sexuálních a násilných činů z celkem šesti diecézí Allentown, Erie, Greensburg, Harrisburg, Pittsburgh a Scrantonod od roku 1947. Po dobu dvou let na ní pracovalo 23 členů velké poroty, včetně praktikujících katolíků.

Podle zprávy byl některým obětem podáván alkohol nebo docházelo k obtěžování. V dalších případech až k pohlavnímu styku. Mezi nejzávažnější činy patří například zneužívání pěti sester v Harrisburgu, kdy kněz shromažďoval vzorky moči, menstruační krve a ochlupení dívek. Ve stejném městě mělo dojít ke znásilnění sedmileté dívky, která ležela v nemocnici po odstranění mandlí.

V Pittsburghu se odkryl případ, kdy podle místních církevních představitelů měl patnáctiletý chlapec pronásledovat a svádět kněze. Později se ukázalo, že daný kněz provozoval s několika hochy sado-masochistické praktiky.

V diecézi v Allentownu se měl podle dokumentů kněz sám přiznat, že se dopustil sexuálního obtěžování chlapce a prosil o pomoc. Ve funkci přesto setrval několik dalších let.

Podle velké poroty ale „skutečné množství” zneužívaných dětí může být v řádu tisíců. Některé záznamy se ztratily nebo se oběti zneužívání bály činy nahlásit.

Podle závěrů je převážná většina případů příliš stará na to, aby se mohlo rozjet soudní řízení. Dva kněží z diecézí Erie a Greensburg jsou obžalovaní, přičemž zprávy o sexuálním zneužívání ve dvou případech vzešly přímo z diecéze. To je podle velké poroty krok kupředu i uvnitř církve.

Reklama

Doporučované