Hlavní obsah

Viděl jsem absolutní zlo, říká šéf komise zkoumající sexuální zločiny v církvi

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovací zpráva mluví o naprostém selhání církve v konfrontaci s pedofilními zločiny kněží.

Reklama

216 tisíc. Tolik dětí zneužili ve Francii od padesátých let katoličtí kněží. Pokud se přičtou i oběti zneužité v církví zřízených institucích, vyšplhá se počet obětí na 330 tisíc. Ve skutečnosti jich ale může být ještě více.

Článek

„Vím už lépe, co znamená lidské utrpení,“ řekl u příležitosti zveřejnění vyšetřovací zprávy o sexuálních zločinech spáchaných katolickou církví ve Francii šéf nezávislé komise Jean-Marc Sauvé. Jeho asi dvacetičlenný tým pracoval na dlouho očekávaném dokumentu dva a půl roku a Sauvé v něm dal slovo obětem a využil odborníky z oboru psychiatrie, sociologie, historie, teologie, práva, ale i experty na ochranu dětí. V rámci šetření vyslechla komise svědectví 250 osob.

V úterý ráno zveřejněná zpráva přináší na zhruba dvou tisících stranách šokující obraz toho, co se dělo v církvi od roku 1950. „Církev nebyla schopna vidět, slyšet ani zachytit signály,“ prohlásil na tiskové konferenci Sauvé, dnes 72letý bývalý vysoký státní úředník. Zpráva jeho týmu hovoří o „systematickém charakteru“ pedofilních zločinů, na které vedení katolické církve reagovalo jen mlčením.

„Nejstrašnější pro mě bylo vidět absolutní zlo – útok na fyzickou a psychickou integritu dětí – to znamená zločiny spáchané lidmi, jejichž posláním bylo přinášet život a spásu,“ zdůraznil Sauvé.

Z vlastních zkušeností o tom může vyprávět 73letý Francis, kterého kněz zneužil v době, kdy mu bylo deset let. Bolest na duši cítí celý život. „Myslím na to prakticky každou noc,“ svěřil se televizi BFM. Zveřejnění vyšetřovací zprávy má pro něj mimořádnou hodnotu. „Je to, jako kdybych si vyslechl verdikt soudu,“ míní.

Vyšetřování došlo k závěru, že kněží zneužili od roku 1950 minimálně 216 tisíc nezletilých, z 80 procent šlo o chlapce. Pokud by se navíc přičetly zločiny spáchané zaměstnanci různých církví zřízených institucí – zejména tedy učitelů a vychovatelů – počet obětí se zvýší na 330 tisíc. A to je jen minimální odhad, konstatuje zpráva.

Církev cítí hanbu a smutek

Počet viníků se podle komise pohybuje mezi 2 900 až 3 200. Mnozí z nich jsou už po smrti, trestu tedy uniknou i po případném zřízení tribunálu, který by se zločiny zabýval.

Předseda francouzské biskupské konference Eric de Moulins-Beaufort vyjádřil v reakci „hanbu a smutek“ a požádal o odpuštění všechny oběti církevní pedofilní kriminality. Právě francouzská katolická církev stála v roce 2018 u zrodu nezávislé komise a přispěla na její činnost částkou tří milionů eur (asi 78 milionů korun).

„Je to děsivé číslo. Za každou cifrou jsou trpící lidé, dramatické situace, zničené životy,“ řekl stanici RMC Emmanuel Gobilliard, pomocný biskup z Lyonu. Zároveň připustil, že pedofilní zločiny v církvi nijak neustávají, i když se s nimi snaží v jeho lyonské diecézi bojovat. „Po medializaci aféry Preynat mi bylo svěřeny čtyři desítky případů,“ řekl s odkazem na případ Bernarda Preynata, který v letech 1972 až 1991 systematicky sexuálně zneužíval děti, podle vlastních slov čtyři až pět týdně. V lednu loňského roku ho za to poslal soud na pět let do vězení.

Jako tečku za neblahou minulostí nevidí zveřejnění vyšetřovací zprávy ani Sauvé. „Zlo bude existovat vždycky. Hřích a zvrácenost tu budou vždy. Nemůžu vám říci, že po zveřejnění této zprávy vše ustane. Je ale třeba, abychom udělali vše pro to, aby už pro tyto činy nebyly vhodné podmínky,“ řekl.

Vyšetřovací zpráva proto církvi doporučuje transformaci církevního vedení, změny v kanonickém právu, prevenci a vzdělávání kněží o citovém a sexuálním životě. Komise také radí zřídit tribunál, který by se zločiny zabýval, a finančně odškodnit oběti. Církev už před zveřejněním zprávy vyhradila pět milionů eur do budoucího fondu na odškodnění obětí, nyní je ale zřejmé, že částka se bude muset výrazně navýšit.

Reklama

Doporučované