Hlavní obsah

SPD a Volný blok zneužívají církev. Dukovi se to vymklo z rukou, říká kněz

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já je katolický kněz Tomáš Benedikt Mohelník.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Tuzemskou církev rozděluje názor na to, zda by se měla distancovat od spojení s některými extremistickými politickými subjekty. Jak moc ji to může poškodit?

Hostem Ptám se já byl proděkan pražské Katolické teologické fakulty a katolický kněz Tomáš Benedikt Mohelník.

Církev v posledních měsících rozdělily politické ambice nominantky tuzemských biskupů do Rady ČT Hany Lipovské, kandidující v podzimních sněmovních volbách za Volný blok, ale také člena Rady Českého rozhlasu a správce sociálních sítí pražského arcibiskupa Dominika Duky Josefa Nerušila, který míří do volebního klání za SPD.

Podle Mohelníka právě subjekty, za které Lipovská z Nerušilem kandidují, využívají církev ve svůj prospěch. „Zneužívají křesťanský slovník, vyprazdňují pojmy a dělají z toho vějičku na věřící lidi, jež si tam dosadí hodnoty, které jsou jim drahé, ale které tam ve skutečnosti vůbec nejsou. Je to vlastně takový podvod. Ty subjekty jsou škodlivé pro celou společnost,“ řekl v rozhovoru.

Proti spojování křesťanství s extremistickými politickými subjekty se vyjádřil například předseda České biskupské konference olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo konfederace mužských a ženských řeholí, které vyzývají, aby „zmínění kandidáti do Poslanecké sněmovny své působení jak v politice, tak mediálních radách nespojovali s křesťanstvím a katolickou církví“.

V dalším otevřeném dopise dokonce vyzvaly některé církevní osobnosti přímo pražského arcibiskupa Dominika Duku, aby se od Lipovské a Nerušila distancoval. Dopis podepsal i Mohelník, podle kterého Duka kličkuje a situace se mu „vymkla z rukou“: „Ten dopis vyjadřuje frustraci. Duka nemluví tam, kde by mluvit měl. Třeba říct, že se neztotožňuje s hodnotami, které zastávají extremistické politické strany a s tím, že lidé, které někam nominoval, nebo jsou mu nějak blízcí, kandidují za tyto politické subjekty,“ kritizoval pražského arcibiskupa.

Podle proděkana pražské Katolické teologické fakulty je navíc Duka otevřeným podporovatelem SPD. „Několikrát se vyjádřil, že o kandidatuře (Josefa Nerušila, pozn. red.) ví, že mu to není cizí a že to jsou hodnoty, se kterými souzní. Minimálně fakticky stojí za lídrem pražské kandidátky SPD, který je jeho blízkým spolupracovníkem. Nejenže se nedistancuje, ale vyjadřuje jakési souznění,“ vadí Mohelníkovi.

Ten si přitom uvědomuje, že mezi křesťany existují i věřící, kteří krajní politické subjekty volí a proto jim spojení s církví nevadí. Mohelník za tím ale vidí jistou manipulaci a to, že takoví lidé nechtějí vidět další aspekty působení extremistických stran i to, že jsou pro společnost rozkladné. „Ty politické strany vědomě a velmi šikovně manipulují s křesťanským slovníkem,“ dodal.

A jak vnímá údajnou blížící se výměnu na pozici pražského arcibiskupa? O procesu se ví velmi málo a nedá se ani spekulovat, kdy by k náhradě Dominky Duky ve funkci mohlo dojít. „Je ale jasné, že nástupce Dominika Duky to bude mít těžké. Bude nastupovat do rozjitřené situace,“ upozornil Mohelník.

Jak by měla česká církev přistupovat k politické angažovanosti těch, kteří se k ní veřejně hlásí? A překračuje pražský arcibiskup podporou některých kandidátů hranice své funkce?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audio, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Výměna Duky? O procesu toho moc nevíme, říká katolický kněz Mohelník.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované