Hlavní obsah

Video: Americká stíhačka poprvé úspěšně tankovala z dronu

Bez komentáře: Záběry z první úspěšné zkoušky přečerpání paliva z dronu do letadla.Video: Boeing, Youtube.com

 

Reklama

Další letecký milník překonán. Americká armáda spolu s firmou Boeing oznámily, že proběhl úspěšný test vzdušného tankování z dronu. Stroje mají v budoucnu nahradit v provozu stíhačky F/A-18 upravené pro letecké tankování.

Článek

Vůbec první úspěšné přečerpání paliva z dronu do letadla proběhlo minulý pátek.

Zakázku na tankovací dron získal Boeing v roce 2018. První prototyp označený jako MQ-25 T1 poprvé vzlétl už následující rok, uvedl specializovaný americký web USNI News. Stroj dostal jméno Stingray (rejnok).

Drony pod označením MQ-25A budou sloužit hlavně jako letouny pro vzdušné doplňování paliva bojovým stíhačkám. Označení MQ však značí, že jde o víceúčelový bezpilotní stroj, který se může v budoucnu používat pro různé úkoly. Podle USNI News má Stringray být schopen dodat 6800 kilogramů paliva do vzdálenosti 926 km od letadlové lodě.

Před „ostrým“ testem proběhlo několik úspěšných testovacích letů. Začátkem května se pak zkoušelo i tzv. suché spojení mezi dronem a stíhačkou F/A-18, které proběhlo v pořádku. Nic tak nebránilo vyzkoušet „ostré“ přečerpání paliva za letu.

Zkoušky prozatím probíhaly na pozemní základně MidAmerica v Mascoutah ve státě Illinois. Pokud nenastanou komplikace, měl by se začít zkoušet vzlet z letadlové lodi. S bojovým nasazením se počítá počátkem roku 2025.

Americké námořnictvo si plánuje pořídit celkem 76 kusů dronů v celkové hodnotě kolem 1,3 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované