Hlavní obsah

Video: Australský Perth uzavřený kvůli covidu-19 ohrožuje lesní požár

Bez komentáře: Západoaustralské město Perth ohrožuje nejenom covid-19, ale i lesní požár. Ten už zničil nejméně 30 domů a spálil více než 7000 hektarů půdy.Video: AP

 

Reklama

Do blízkosti západoaustralského města se rozšířil lesní požár. Zničil už nejméně 30 domů a spálil více než 7000 hektarů půdy. Město je kvůli potvrzenému případu nákazy uzavřené.

Článek

Šíření požáru pomáhá silný vítr a série horkých letních dní. V Perthu nyní teplota dosahuje 35 stupňů Celsia. Hasiči se snaží dostat oheň pod kontrolu, prozatím marně. Postupující plameny si už vynutily evakuaci desítek lidí z ohrožené oblasti, přestože celý Perth až do pátku zůstává v koronavirové uzávěře, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.

„Západní Austrálie nyní čelí dvěma naléhavým situacím,“ řekl premiér tohoto australského státu Mark McGowan. „Ohrožuje nás nebezpečný požár a město je uzavřené kvůli koronaviru,“ dodal s tím, že Perth je v „krajně znepokojivé a vážné situaci.“

Město je metropolí spolkového státu Západní Austrálie a žijí tu dva miliony lidí. Regionální vláda se tu v neděli rozhodla přikročit k důrazným zdravotním opatřením poté, co město zaznamenalo první lokální případ nákazy koronavirem za deset měsíců.

V úterý ráno se pak obyvatelé Perthu vzbudili a zjistili, že město zahalila pokrývka kouře z požáru, který se během noci rozšířil v kopcovité oblasti na okraji města. McGowan vyzval obyvatele, kteří nejsou bezprostředně ohrožení ohněm, aby zůstali doma a snížili tak riziko šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované