Hlavní obsah

Video: Ázerbájdžánci slaví návrat do Karabachu, Arméni ve spěchu utíkají

Svět bez obalu: Ázerbájdžánci oslavují návrat do Karabachu. Arméni za sebou nechávají spálenou zemi.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Z postupovaných oblastí ve sporné oblasti Náhorní Karabach masově odchází místní arménské obyvatelstvo, které se obává odvety ze strany Ázerbájdžánců. Ti si ještě pamatují, jak odtud utíkali po konci konfliktu v 90. letech.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa natáčeli na jedné z oslav, které se teď odehrávají v některých ázerbájdžánských rodinách. Slaví, že se budou moci vrátit zpět do rodné oblasti.

Rodina z reportáže do Ázerbájdžánu utekla v 90. letech během první války s Arménií. Nový konflikt mezi oběma zeměmi, který vypukl před dvěma měsíci, vyústil v mírovou smlouvu, podle níž se teď mohou vrátit zpět.

„Tu noc jsme vůbec nespali a ani nikdo z našich sousedů. Nenacházím proto vůbec žádná slova. Byli jsme tak šťastní. Bylo to nádherné. Nikdy jsme nebyli tak šťastní – a asi už ani nebudeme. Žili jsme se snem, že se tam někdy vrátíme. Tenhle sen jsme snili 28 let,“ říká dojatá Ázerbájdžánka.

Místo, kam se budou vracet, se jmenuje Kelbadžar. Momentálně ho halí kouř. Mnoho zdejších Arménů při odchodu zapálilo své domy, zničili i místní infrastrukturu.

Odchod je pro ně hořký. „Když na to myslím, vzpomenu si na deportace Arménů v roce 1915. Tehdy odsud lidé odjížděli na volských povozech. Nyní je to na nákladních autech. Nenapadají mě slova, jak to popsat. Cítíme se jako oběti. Doufejme, že nám bůh dá zase něco dobrého. My, Arméni, jsme si už takovými situacemi prošli mnohokrát, nikdy jsme ale neztratili naději,“ svěřila se jedna z místních.

V postupované oblasti stojí i důležitý arménský klášter Dadivank z 9. století. Před válkou v roce 1990 žili v okolí převážně Ázerbájdžánci. Ti se sem teď mohou vrátit. Na klid zbraní podle mezinárodní dohody budou dohlížet ruské mírové jednotky.

Během nových bojů o Náhorní Karabach, které vypukly 27. září, přišlo o život na obou stranách několik tisíc lidí.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované