Hlavní obsah

Video: Britům v noci zavřeli hospody, tak si mladí zahráli na ulici kriket

Lidé uspořádali na ulici v Peckhamu v jižním Londýně noční kriketový zápas. Šlo o svého druhu protest proti vládním koronavirovým opatřením, která nutí hospody a restaurace mít od 22. hodiny zavřeno.Video: AP

 

Reklama

Velká Británie patří dlouhodobě mezi země nejvíce zasažené koronavirovou nákazou, testy ji prokázaly u více než 600 tisíc lidí. Ale i Britové už mají restrikcí tak nějak dost. Alespoň podle drobné revolty v Londýně.

Článek

Za víkend přibylo v Británii nejméně 28 tisíc nových případů nemoci covid-19, tamní systém testování je dlouhodobě přetížen. Očekává se, že premiér Boris Johnson v pondělí kvůli šíření infekce ohlásí nová omezení v některých oblastech Anglie.

Přitom už na konci září přišla tamní vláda s novými restrikcemi, podle kterých všechna pohostinská zařízení musí zavírat v deset hodin večer. Bary nebo hospody musí nově obsluhovat jen zákazníky sedící u stolu. Zpřísnila se pravidla pro nošení roušek a dále se omezilo shromažďování.

„Pokud naše kroky vedené snahou snížit reprodukční číslo pod hodnotu jedna selžou, vyhrazujeme si právo na důraznější zásah. A výrazně větší restrikce,“ prohlásil ministerský předseda. V srpnu přitom žádal Brity, aby se vrátili zpět do kanceláři, chodili jíst do restaurací a podpořili tím ekonomiku.

Zmatečnost v přijímání vládních opatření je podle komentátorů důvodem, proč někteří Britové nové restrikce zkrátka porušují. Vidět je to v nočních ulicích, kde se po desáté večer lidé shromažďují a zkrátka se baví.

Místo do restaurací, které jsou zavřené, zamíří většina do obchodů „Off licence“ (obchod s lihovinami, pozn. red.), na které se restrikce nevztahují. Nakoupí si tvrdý alkohol a zábava pokračuje. Jak se můžete přesvědčit v úvodním videu z Londýna, ulice jsou narvané a lidé zcela ignorují bezpečné vzdálenosti. Ve čtvrti Peckham v jižním Londýně si dokonce uspořádali noční kriketový zápas na ulici.

Vláda už dříve pohrozila, že do ulic vyšle policejní hlídky, které budou kontrolovat rozestupy. Kdo poruší pravidla, zaplatí vysokou pokutu.

Praxe však ukazuje, že policie při kontrole opatření není nijak důsledná. To je vidět i na víkendových záběrech z britské čtvrti Soho.

V Anglii se nyní vede debata, jestli by „zavíračka“ v deset neměla platit i pro obchody s lihovinami. Právě proto, aby se zamezilo seskupování lidí a tím se zmenšilo riziko přenosu nákazy.

Jeden z hlavních poradců britské vlády Jonathan Van-Tam řekl, že země je „v bodu zlomu“ a nachází se v situaci podobné té z letošního března. „Pokud budeme jednat hned, můžeme zabránit tomu, aby se historie opakovala,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované