Hlavní obsah

Video: Další den protestů v Bělorusku. Podporu vyjádřili lékaři i dělníci

V Bělorusku pokračují protesty proti zfalšovaným volbám a policejnímu násilí. V Minsku vystoupila proti násilnostem více než stovka lékařů. Zaměstnanci běloruské továrny BelAZ několik hodin stávkovali s požadavkem na odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka.Video: AP

 

Reklama

V Bělorusku pokračují několikátý den po sobě protesty proti zfalšovaným volbám a policejnímu násilí. Běloruské úřady se mezitím chystají propustit všechny vězně, které policie tento týden zadržela při protestech.

Článek

Bez ohledu na propouštění zadržených se od rána po celém Bělorusku znovu scházejí lidé, aby protestovali proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

V úvodním videu můžete vidět záběry z hlavního města Minsku, kde do ulic opět vyšly vytvářet „živé řetězy solidarity“ stovky žen. „Jsme proti násilí“ nebo „Nejsme ovce“ a „Máme práci“ hlásají nápisy na transparentech v rukou některých z nich na výraz nesouhlasu s výroky Lukašenka o protestujících, že jsou hloupé ovce řízené ze zahraničí a kriminální živly bez práce.

Další záběry pak pocházejí z města Žodzina nedaleko Minsku. Tamní zaměstnanci automobilky BelAZ několik hodin stávkovali s požadavkem na odstoupení současného prezidenta. Zároveň požadovali ukončení policejního násilí proti demonstrantům a propuštění zadržených.

Podobné protestní akce jsou hlášeny z dalších závodů po celé zemi. Práci opakovaně přerušili zaměstnanci firem ve městě Grodno. Na portále Tut.by jsou například vidět záběry ze stávkového mítinku v tamní velké chemičce Azot. Jeden z účastníků na plakátu dával najevo „My jsme ho nevolili“ s narážkou na vítězství Lukašenka v nedělních volbách, které opozice označuje za zmanipulované.

Na další záběrech z Minsku je vidět asi stovka lékařů, kteří vystoupili na podporu demonstrantů a proti násilnostem v zemi s hesly jako „Dost bití našich mužů“ nebo „Lékaři proti násilí“.

Podporu vyjádřila Běloruská státní filharmonie, která se zapojila do stávky, jež má za cíl vyjádřit protest proti výsledkům voleb a potlačování demonstrací. Do protestů se podle Rádia Svobodná Evropa zapojili i zaměstnanci státní televize a rádia.

Reklama

Doporučované