Hlavní obsah

Video: Dívky jezdily v Karáčí na kole, muži po nich házeli kameny

Svět bez obalu: Pákistánské dívky jezdily v Karáčí na kole. Muži po nich házeli kameny.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Pákistánu je jízda žen na kole považována za šokující, vulgární jednání. Dívky a ženy tu na kolech uvidíte jen velmi zřídka a ženy všeobecně mají jen malou šanci nějak se podílet na veřejném životě.

Článek

Nezisková společnost Lyari's Girl Cafe se pokouší situaci změnit. Každou neděli pořádá pro ženy v Karáčí lekce jízdy na kole.

Jízdní kola byla nakoupena z dotace od místních úřadů a německého konzulátu. Některé z matek sem navzdory odsudkům přivádějí své dcery, aby se naučily jezdit. A také – aby si zvýšily svou sebedůvěru.

„Pocházím z oblasti, kde jsou dívky často utlačovány. Nechci, aby si něčím takovým jako já musela projít i moje dcera. Začala jsem sama jezdit, takže ji s sebou teď můžu brát na výlet,“ svěřila se reportérům Rádia Svobodná Evropa jedna z účastnic kurzu.

Některým místním konzervativním mužům se cyklistická škola nelíbí a cyklistky často napadají. A například studenti z místní islámské školy házeli po dívkách kameny.

Zakladatelka celého projektu říká, že ani to ženy neodradilo. „Někdy byla reakce lidí tak hrubá, že jsme měly opravdu strach a hodně jsme tím trpěly. Ale nevzdaly jsme to a pokračovaly v jízdě,“ popisuje Zulekha Dawoodová.

Organizátoři chtějí, aby se dívky na kolech staly v Karáčí normální součástí života města a aby mohly na veřejnosti svobodně na kole jezdit. Začínají teď s několika cyklistkami, ale jejich počet chtějí postupně zvyšovat.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované