Hlavní obsah

Video: Do tělocvičny, kavárny i do obchodu. Další země uvolňují opatření

Bez komentáře: Pro obyvatele několika evropských zemí se bude duben odehrávat ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí. Podívejte se do Portugalska, Řecka a Srbska.Video: AP

 

Reklama

Pro obyvatele několika evropských zemí bude duben ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí. Podívejte se do Portugalska, Řecka a Srbska.

Článek

V Portugalsku se v pondělí po více než dvouměsíční uzávěře znovu otevřela muzea, tělocvičny, ale i terasy kaváren. Země postoupila do druhé etapy uvolňování, pozvolnými kroky se chce vyhnout novému nárůstu počtu nakažených. Jak napsala agentura AFP, po prvních stupních základních škol, které jsou v provozu už od poloviny března, nyní nastoupí i druhý stupeň.

Některá omezení společenských aktivit zůstávají v platnosti – v kavárnách, které mají terasy, mohou u stolu sedět maximálně čtyři lidé, muzea musejí upravit otevírací dobu, na vnitřních sportovištích mohou lidé cvičit, ale musí dodržovat dostatečný odstup. Kolektivní sporty jsou však ve vnitřních prostorách stále zakázány.

V další fázi uvolňování, která má začít 19. dubna, přijdou na řadu střední školy, univerzity a kulturní sály. Restaurace si budou muset na zprovoznění počkat na začátek května. Portugalsko epidemickou situaci ověřuje po dvou týdnech a jednotlivá města mají možnost v případě nárůstu případů restrikce znovu zavést.

K určitému uvolnění přistoupila i řecká vláda. Ta v sobotu pozdě večer zveřejnila pravidla pro pondělní otevření maloobchodu, která mají zatím platit do 12. dubna, informovala místní média. Lidé tak mohou jít do obchodů jednou denně na maximálně tři hodiny. Předtím musí poslat SMS na dané číslo, odkud jim přijde speciální kód.

Zároveň si ale musí buď objednat konkrétní zboží přes internet a pak ho jít jen vyzvednout, nebo si předem domluvit schůzku v obchodě. V prodejnách pak může být jeden zákazník na 25 metrů čtverečních a maximálně 20 nakupujících. V rizikových oblastech budou obchody otevřeny jen pro výdej zboží objednaného přes internet a v těch nejrizikovějších budou zavřeny úplně.

Také supermarkety od pondělka mohou už prodávat veškerý sortiment, dosud mohly nabízet jen základní zboží. Toto uvolnění se ale rovněž netýká tří nejrizikovějších oblastí, mezi nimiž je i Soluň.

Vláda už předem avizovala uvolnění některých opatření. Většina prodejců se tak na znovuotevření připravovala. Na mimořádné schůzce však epidemiologové rozhodli, že riziko otevření v některých oblastech je příliš vysoké.

Za tento nečekaný krok si vláda vysloužila kritiku od opozice a také od sdružení obchodníků a podnikatelů, podle nichž ztrácí kabinet důvěryhodnost, když takto narychlo mění svá rozhodnutí.

Zavřené v Řecku zatím zůstanou restaurace a bary, které smí podávat jen jídlo a pití s sebou. Školy se otevřou nejdříve 12. dubna. Od soboty mohou Řekové opustit hranice své obce za účelem sportu nebo pobytu na čerstvém vzduchu. Další otevírání bude záviset na zhodnocení aktuální situace.

K omezení epidemických opatření přistoupila i srbská vláda. A to navzdory vysokému počtu nakažených a zpomalení procesu očkování, informovala agentura AP.

V pondělí tak mohly otevřít bary a restaurace, které mají zahrádku. I zde platí opatření, že u stolu může sedět omezený počet hostů a zároveň musí být dodržen dostatečný odstup mezi stoly.

Úřady upozornily majitele podniků, aby dbali pravidel. Zároveň varovaly, že zvýší počet kontrol, které budou hlídat dodržování opatření, dodává AP.

Reklama

Doporučované