Hlavní obsah

Lidé starší 65 let si na vakcínu ještě počkají. Jak se vyvíjí očkovací strategie?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování proti covidu-19 se v březnu zrychlilo. Podaří se ale v dubnu najet na avizovaných 100 tisíc podaných dávek za den?

Reklama

Oproti původním plánům by se senioři nad 65 let měli k očkování proti covidu-19 začít registrovat až od půlky dubna. Naopak se tento týden dostane na pečovatele a asistenty v terénu.

Článek

Podle původně oznámeného pořadníku se měli lidé nad 65 let hlásit k očkování proti covidu-19 už tento týden. Ministr Jan Blatný (za ANO) změnu ohlásil ve čtvrtek před velikonočním volnem. Registrace pro tuto kategorii má nakonec začít v půlce dubna.

„Je o něco odložena oproti původnímu termínu, kdy jsme hovořili o týdnu hned po Velikonocích, protože mezitím došlo k uvolnění registrace pro chronické osoby. On se tento věk s těmi chronickými onemocněními překrývá a velká část osob, které mají nad 65 let, jsou zároveň chronicky nemocnými, takže svým způsobem se to velmi dobře potkává,“ vysvětloval Blatný.

Podle ministra se dosud přes centrální systém přihlásilo přes 90 tisíc lidí z této ohrožené skupiny. Nově se od čtvrtka zasílají kódy i ambulantním specialistům, kteří pečují o chronicky nemocné pod 18 let. „Třeba adolescenti s cukrovkou mohou být ti, kterým by vakcína měla pomoci dříve. Stejně jako u dospělých to budou ambulantní specialisté, kteří rozhodnou, zda kód vydají,“ doplnil.

Další na řadě

Kromě toho od středy 7. dubna začne registrace pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů. Jde zejména o pečovatele, pečovatelky a osobní asistenty. O jejich přednostním očkování vyjednávala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD už v březnu. Podle ní do domácností chodí 19 000 pečovatelek a pečovatelů nad 50 let. Pracovníci dostanou unikátní kódy k registraci přes sociální odbory krajských úřadů.

Už nyní se také k očkování mohou hlásit zaměstnanci superkritické infrastruktury. „Jedná se o ty nejklíčovější zaměstnance kritické infrastruktury a jedná se o malý vzorek lidí, kteří jsou ale nepostradatelní. Zbytek kritické infrastruktury bude očkován později, pořád ale i tito lidé budou mít prioritu,“ popsal minulý týden Blatný s tím, že v rámci superkritické infrastruktury bylo nyní vytipováno 9 000 lidí. Může jít například o některé zaměstnance elektráren nebo pracovníky řídící letový provoz.

Průběh očkování v číslech

Od začátku očkování do neděle bylo podáno přes 1,8 milionu dávek a alespoň jednu z nich dostalo 1,2 milionu lidí. Více než 583 000 lidí má ukončené očkování dvěma dávkami. Očkovaných alespoň jednou dávkou je tak asi 11 procent lidí, mezi staršími 80 let jsou to téměř dvě třetiny a mezi lidmi ve věku 70 až 79 let asi 44 procent.

Podle harmonogramu dodávek, se kterým počítala očkovací strategie vlády, mělo být v březnu dodáno 426 000 dávek Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech, 80 000 dávek vakcíny Moderna a 400 000 dávek vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy. Reálně bylo za březen vyočkováno přes 720 000 dávek Comirnaty, téměř 127 000 dávek od Moderny a 198 000 dávek od AstraZenecy. (zdroj: ČTK)

Očkovat až 100 tisíc denně?

V Česku se během března podařilo tempo očkování proti covidu-19 zrychlit. Ambice ale měla vláda vyšší. Běžně se ve všední dny očkuje přes 30 až 40 tisíc lidí, k 1. dubnu se počet podaných dávek vyšplhal téměř na 55 tisíc.

Zrychlení očkování se očekávalo díky zapojení praktiků, k těm však vakcíny v minulých dnech proudily minimálně. Po Velikonocích mají dostat asi 60 000 dávek vakcíny od firmy AstraZeneca přímo do ordinací. Uvedl to před Velikonocemi Český rozhlas Radiožurnál.

Ministerstvo si další urychlení slibuje také od prodloužení intervalů mezi dávkami, neboť se nebudou muset skladovat vakcíny na brzké přeočkování. Ten, kdo se zaregistruje od 1. dubna a dostane vakcínu od Moderny nebo Pfizeru, může očekávat podání druhé dávky až za 42 dnů.

Ještě před Velikonocemi nicméně premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Blatný uváděli, že by Česko mělo v týdnu po Velikonocích najet na očkovací tempo 100 tisíc dávek za den. „Je to strašně důležité a je hlavně úkolem ministerstva zdravotnictví, aby to s kraji zvládlo,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Oba jedním dechem dodávají, že vše bude záležet na dostatečných dodávkách vakcín ze zahraničí. Jak ale ve čtvrtek uváděl ministr Blatný, vše nyní běží dobře a očkovací strategie své cíle naplní. Do srpna podle něj může být naočkováno osm milionů lidí. K naplnění aktuálně vytyčeného 100tisícového cíle by však bylo třeba dosavadní denní očkovací rekord zdvojnásobit.

„Co se týká plánu dodávek, jenom od společnosti Pfizer za květen a červen přijde více než 3,5 milionu očkovacích dávek, 1 700 000 v květnu a 1 800 000 v červnu. Dále počítáme s dodávkami od firem AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson. Takže platí to, že bude možné dostát těm procentům proočkovanosti populace v červnu a následně v srpnu, kdy v srpnu předpokládáme, že by zde měl být dostatek dávek pro to, aby bylo proočkováno až osm milionů lidí,“ popsal Blatný.

Rozdělování vakcín v EU

O rozdělení vakcíny z dodatečné objednávky několika milionů dávek Comirnaty se v EU jednalo v minulých dnech. Spolu s Rakouskem a Slovinskem ČR nesouhlasila s tím, aby některé země, které mají nižší proočkovanost, dostaly solidární příspěvek navíc. Premiér Andrej Babiš výsledné dělení kritizoval jako nevyvážené a vadilo mu to, že ho neodsouhlasily všechny země. Opozici naopak vadilo to, že Babiš nevyjednal navýšení i pro ČR. Od Slovinska, Rakouska a Maďarska, jež dávky navíc dostanou, získá Česko dalších asi 80 000 dávek, sdělil později Babiš.

Reklama

Doporučované