Hlavní obsah

Video: Extrémní manévr. Kamion předjížděl ve zúžení na D1, trest přišel hned

Video zachytilo pokus o předjíždění na D1.Video: Twitter, Kamioňák

 

Reklama

Kamion, který se pokoušel ve zúženém pruhu na dálnici D1 předjet jiné nákladní auto, zachytil na video řidič jedoucí za oběma vozy. „Je to velice nebezpečné,“ komentuje manévr dopravní odbornice.

Článek

„Po D1 jezdím docela často, takže mohu říci, že toto není žádný exces, ale docela častá situace,“ komentuje video Stanislava Jakešová, dopravní odbornice z Týmu silniční bezpečnosti a absolventka Vysoké školy dopravní v Žilině. „Předjíždění kamionů ve zúžených pruzích je velice nebezpečné a myslím, že k nehodám kamionů, o nichž tak často v souvislosti s D1 slýcháme, dochází právě kvůli podobnému nebezpečnému předjíždění.“

Policistka Barbora Schneeweissová navíc zdůrazňuje, že je předjíždění kamionů v zúženích zakázané. „Zákaz se netýká jen kamionů. Předjíždět v zúženích obecně nemohou automobily, které jsou širší než 2,2 metru, což se týká i mnoha dodávek,“ upozorňuje policistka.

Dopravní odbornice Jakešová připomíná, že řidiči kamionů o zákazu velmi dobře vědí. „Před každým zúžením je značka, která na zákaz upozorňuje. Zpravidla je také rychlost snížena na osmdesát kilometrů v hodině. Nemyslím si, že by řidič kamionu, pokud zrovna neveze ženu k porodu, musel jet rychleji,“ zamýšlí se Jakešová.

Všímá si ale i dalšího problému, k němuž v zúženích dochází. A tady řidiče kamionů docela chápe. „Někdy je evidentní, že se řidič kamionu bojí jet v pravém pruhu u krajnice prostě proto, aby se nepřevrátil. Takže se pak raději posune více vlevo, čímž ovšem předjížděcí pruh v podstatě zablokuje. Upřímně řečeno se ale jejich strachu nedivím,“ říká Jakešová.

Vrátíme-li se k aktuálnímu případu, policistka Barbora Schneeweissová si všímá, že došlo ke kontaktu mezi oběma kamiony a jednomu z vozů upadlo zrcátko. „To už lze kvalifikovat jako ohrožení ostatních účastníků dopravního provozu. Ve správním řízení by řidiči hrozila pokuta pět až deset tisíc korun, sedm bodů a zákaz řízení na půl roku až rok,“ vypočítává.

Podle Stanislavy Jakešové jsou právě pokuty asi to jediné, co přiměje řidiče kamionů přibrzdit. „Zúžené úseky jsou většinou měřeny a upozorňují na to značky, takže jako prevence by radary fungovat mohly,“ věří.

Zdůrazňuje ale jednu obecnější věc. „Tyto problémy bychom nemuseli řešit, kdyby už konečně D1 začala fungovat jako skutečná dálnice, k čemuž má zatím pořád hodně daleko,“ uzavírá Jakešová.

Dálnice D1 prochází postupnou a kvůli pomalému postupu prací často kritizovanou rekonstrukcí už osmým rokem. Na rozkopaných úsecích se v těchto dnech pohybuje přes tisíc dělníků. Aktuálně podle Ředitelství silnic a dálnic dochází k usazování soklových panelů sloupů protihlukové stěny u exitů Humpolec a Větrný Jeníkov. Rekonstrukce D1 by měla skončit příští rok na podzim.

Reklama

Doporučované