Hlavní obsah

Video: Filipíny zasáhl tajfun. Vietnam chystá evakuaci milionu obyvatel

Na Filipínách pohřešují po úderu tajfunu Molave 12 rybářů. Tajfun nyní směřuje dál k vietnamskému pobřeží, kde úřady chystají evakuaci 1,3 milionu lidí.Video: AP

 

Reklama

Filipínský ostrov Luzon zasáhl tajfun Molave. Nyní směřuje dál k vietnamskému pobřeží.

Článek

Na Filipínách pohřešují po úderu tajfunu Molave 12 rybářů. Tajfun udeřil v noci z neděle na pondělí na největší filipínský ostrov Luzon, kde ale nejsou hlášeny žádné oběti, informuje agentura Reuters. Úřady potvrdily, že se záchranářům podařilo zachránit sedm lidí, se kterými se převrátila jachta u provincie Batangas jižně od Manily.

Silný vítr a déšť přinutily více než 25 000 místních obyvatel opustit své domovy. Ti se ukryli v tamních školách a vládních budovách, které byly přeměněny na evakuační centra. Záchranářům se podařilo evakuovat všechny do bezpečí, informovala o tom agentura AP.

Vydatné lijáky rozvodnily místní řeky a způsobily i sesuvy půdy. Popadané stromy zničily řadu domů a silnic. Ty na několika místech zatarasily důležité silniční spoje. Na některých místech ostrova jsou hlášeny i výpadky proudu.

Tajfun nyní směřuje dál k vietnamskému pobřeží, kde úřady chystají evakuaci 1,3 milionu lidí.

„Je to velice silný tajfun, který udeří na rozsáhlou oblast,“ uvedl vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc. Podle něj je síla tajfunu Molave srovnatelná s tajfunem Damrey, který na Vietnam udeřil v roce 2017 a spáchal rozsáhlé hmotné škody. Tehdy navíc zahynulo přes sto osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované