Hlavní obsah

Video: Hurikán Paulette zasáhl Bermudy. Jih USA se připravuje na Sally

Hurikán Paulette zasáhl Bermudy. Jih USA se připravuje na hurikán Sally.Video: AP

 

Reklama

Meteorologové sledují zajímavý úkaz, který se stal teprve podruhé v historii. Nad Atlantikem se totiž nyní pohybuje celkem pět tropických cyklón. Jedná se o Sally, Paulette, Rene, Teddy a Vicky.

Článek

Hurikán Paulette zasáhl Bermudské ostrovy, kde způsobil výpadky elektřiny, ale jinak nejsou hlášeny větší škody. Nyní míří směrem od Bermud.

Obyvatelé států na jihu USA se připravují na příchod hurikánu Sally. Podle místních úřadů by měl dorazit na pevninu dnes. Národní středisko pro hurikány mezitím vydalo výstrahu, že hurikán přinese na pevninu vydatné deště, záplavy a silný vítr, informovala o tom agentura AP.

V současné chvíli je oko hurikánu jihovýchodně od města New Orleans. Meteorologové však očekávají, že se brzy stočí na sever. Pokud tak učiní brzy, udeří bouře nejsilněji zřejmě na pobřeží státu Mississippi. Kdyby však putovala dál na západ, ohrozí právě New Orleans.

Hurikán v pondělní večer rychle zesílil, vítr v něm nyní dosahuje rychlosti nejméně 161 kilometrů za hodinu. Bouře je proto nově klasifikována jako hurikán druhé kategorie z pěti.

Prezident Donald Trump už schválil nouzová opatření pro Louisianu a Mississippi, uvedl Bílý dům na svých stránkách.

Tamní úřady již pro některá města a několik čtvrtí v New Orleansu vyhlásily povinnou evakuaci. Podle předpovědi by na některých místech mohlo spadnout do poloviny týdne až 60 centimetrů srážek, hrozí také i více než třímetrový příboj.

„Vím, že pro hodně lidí přišla tahle bouře zničehonic,“ řekl dnes guvernér státu Louisiana John Bel Edwards. „Potřebujeme ale, aby tomu každý věnoval pozornost. Pojďme ji brát vážně,“ dodal.

Kromě hurikánu Sally a Paulette se v Atlantiku nachází další tropické bouře. Teddy, jenž se nachází na půli cesty mezi Karibikem a západní Afrikou, podle odborníků do půlky týdne zřejmě zesílí na hurikán, Rene, která během dneška zanikne, a tropická bouře Vicky, jež vznikla východně od Kapverdských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované