Hlavní obsah

Video: Hejna sarančat a vlna veder decimují indická města

Obrovská hejna sarančat decimují indická města. Na vině je suché a teplé počasí.Video: AP

 

Reklama

Indie se v současné době potýká nejen s epidemií nemoci covid-19 a s následky cyklonu Amphan, ale také s hejny kobylek ničících úrodu a s vlnou velkých veder.

Článek

V metropoli Dillí se v úterý teplota vyšplhala až na 47,6 stupně Celsia, informoval o tom zpravodajský server BBC News. Extrémně teplé počasí, které postihlo sever Indie, potrvá podle meteorologů až do víkendu. Nejvyšší teplota 50 stupňů byla naměřena ve státě Rádžasthán. Úřady vyzvaly občany, aby, pokud možno, nevycházeli ze svých domovů.

Kromě vedra sužují zemi také obrovská hejna kobylek. Ta se objevila dokonce na místech, kde dříve nebyla spatřena. Mezitím už stihla zničit úrodu skoro 50 tisíc hektarů polí. Místní úřady se teď snaží pomocí postřiků sarančata co nejdříve vyhubit, aby nestihla naklást vajíčka.

Na vině je podle meteorologů částečně cyklon Amphan, který minulý týden zdevastoval východoindické pobřeží ve státech Bangla (Západní Bengálsko) a Odiša (Urísa). Cyklon odčerpal ze vzduchu vlhkost a přinesl nad severní a centrální části Indie suchý, horký vítr, napsala agentura AP.

Podívejte se na úvodní video, jak hejna sarančat decimují indická města a krajinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované