Hlavní obsah

Video: Blatný prvně bez masky klidu. Hrozil zavíráním škol i průserem

Bez komentáře: Zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Chování lidí o Velikonocích může ovlivnit otevření škol, pohrozil ministr zdravotnictví Jan Blatný.Video: psp.cz

 

Reklama

Středeční zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví bylo v mnoha ohledech pozoruhodné. Ministr Jan Blatný (za ANO) snad poprvé opustil svou poklidnou rétoriku a dal prostor emocím. A pohrůžkám.

Článek

Poslanec Marek Benda (za ODS) přednesl, že byla fatální chyba nechat zavřené okresy a znemožnit tak Pražanům odjet na chalupy. Teplé počasí totiž vylákalo ve velkém lidi ven. Ve velkých městech a zvláště v Praze tak byly přeplněné parky a další oblíbená místo jako pověstná Náplavka. Ve slunných dnech mnoho lidí přestalo nosit i roušky, opakovaně musela zasahovat policie.

O uvolnění „pravidla okresu“ žádal i primátor Prahy Zdeněk Hřib (za Piráty) s tím, že by pomohlo k tomu, aby se tolik lidí nekumulovalo na frekventovaných místech.

Ministr Bendův apel odmítl: Podle něj by to nedopadlo dobře.

„Lidé, kteří se neumí chovat ani ve svém městě, se tak rozjedou po celé zemi a budou tam dělat to samé,“ argumentoval. Praha má přitom podle dříve platného systému PES, kterým se vláda do třetí vlny řídila při vyhlašování restrikcí, jedno z nejlepších skóre v republice. Blatný ale tvrdí: „Stalo by se to, co se stalo v zimě ve Špindlu. Mám z toho obavu na základě informací od epidemiologů – ne proto, že bych těm lidem něco nepřál. Když to lidé nebudou dodržovat, tak možná 12. dubna otevřeme školy tak na týden. Jestli se lidé utrhnou o Velikonocích ze řetězu, máme tady velkej průser,“ řekl Blatný doslova.

+8

Pozoruhodná byla reakce poslance za vládní hnutí ANO Miloslava Janulíka. Ani tomu se Bendova žádost nelíbila. „Vy se snažíte pořád nějak ten virus přečůrat a nějakým způsobem ošulit biologické zákonitosti. Nejde to. Prostě to nedokážete. Můžete si blábolit, co chcete, ale to se vašimi kecy a přáními řídit nebude. Můžeš k biologickým zákonitostem přijímat pozměňovací návrhy, ale je ti to prd platné..... "

Celou odpověď poslance Miloslava Janulíka si můžete poslechnout v úvodním videu.

Pozn. red.: Video obsahuje vulgární výrazy.

Reklama

Doporučované