Hlavní obsah

Video: Kráter na Marsu nese pozemský název. Bosenské město je hrdé

Svět bez obalu: Robotický průzkumník Perseverance přistál v kráteru Jezero pojmenovaném po městě v Bosně a Hercegovině.Video: RFE/RL

 

Reklama

Robotický průzkumník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Perseverance ve čtvrtek úspěšně zvládl přistání na Marsu.

Článek

Přistál v kráteru Jezero pojmenovaném po městě v Bosně a Hercegovině. Obyvatelé tohoto bosenského městečka proto nedávno společně celý den s napětím sledovali, jak mise 18. února na Marsu dopadne. Během této události se v obci odehrál i volejbalový zápas mezi týmy Marsu a Země.

„Doufáme, že nám rover pošle brzy první výsledky své práce,“ řekl jeden z organizárotů akce.

Slovo jezero je slovanského původu a vědci tak pojmenovali kráter proto, že se zde v minulosti opravdu nacházelo jezero. Vtékala do něho řeka Delta. Jméno dala kráteru v roce 2007 Astronomická unie, která tradičně dává jména místům ve vesmíru podle těch pozemských. O 12 let později ředitel NASA pro objevování Marsu napsal starostovi Jezera dopis, kterým toto spojení potvrdil.

Sondě trvalo téměř sedm měsíců, než dorazila k Marsu. Perseverance bude získávat a uchovávat vzorky hornin, které by příští mise měly dopravit k analýze na Zemi. NASA doufá, že mise, která stála 2,7 miliardy dolarů, dokáže objevit nové geologické poznatky o planetě a případně i o jejím původním mikroskopickém životě.

Starostka města Jezero zase doufá, že spojení s touto planetou bude inspirovat vědeckou zvědavost současné mladé bosenské generace.

„Kdo ví. Možná když se v budoucnu vrátí vzorky z Marsu zpět na Zem a vědci budou pokračovat ve svém bádání. Může to inspirovat některé děti se zajímat o vědeckou kariéru,“ říká Sněžana Ružičičová.

V tuto chvíli ale Perseverance pomáhá tomuto městečku se stát alespoň známějším místem na Zemi.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované