Hlavní obsah

Video: Místo aby zachraňoval, bernardýn při náročném sestupu zkolaboval

Dospělé lidi zachraňují každý den. Teď potřeboval pomoct unavený mazlíček.Video: youtube.com/Richard Warren

 

Reklama

Huňatý a přítulný pes, který se proslavil jako neohrožený záchranář lidí zasypaných lavinou, sám zkolaboval na nejvyšším vrcholku Velké Británie. Díky týmu šestnácti dobrovolníků se bernardýna podařilo zachránit.

Článek

Plemeno, které vyšlechtili mniši v klášteře sv. Bernarda v Alpách, je známé pro svůj tuhý kořínek. Zdá se ale, že i pro bernardýna mohou být některé kopce příliš náročné. Pětapadesátikilový pes zkolaboval při sestupu z vrcholku Ben Nevis, nejvyšší hory Spojeného království.

Tým horských záchranářů se proto okamžitě vydal na pomoc. Daisy, jak se psí slečna jmenuje, se svými páníčky bez problémů vyšla až na vrchol. Po cestě dolů však kvůli bolesti zadních nohou odmítla jít.

„Všichni máme doma mazlíčky, které milujeme a rozmazlujeme,“ uvedl tiskový mluvčí záchranářů. „Také máme vlastní záchranářskou fenku Jess, jsme si proto dobře vědomi stresu, který museli cítit jak majitelé, tak samotný pejsek. Když nás proto kontaktovala místní policie, nemuseli jsme nad tím dvakrát rozmýšlet a okamžitě jsem vyrazili na pomoc.“

Záchranná akce trvala pět hodin a Daisy byla podle dobrovolníků takřka „dokonalým pacientem“. Po poradě s veterinářem jí během sestupu podali léky na zklidnění bolesti, naložili na nosítka a snesli až dolů. „Stačilo pár pamlsků a ráda se nechala nést,“ dodali záchranáři. „Nebylo to nijak odlišné od záchrany dospělého člověka.“

Bernardýni, které mniši vyšlechtili k záchraně ze zasypaných vrcholků, bývají často zobrazováni se soudkem rumu na krku. Říká se, že si z něj rádi přihnuli i samotní huňáči.

Reklama

Doporučované