Hlavní obsah

Video: Obklopeni hudbou i na věčnosti. Kaple ve skále láká zvláštní akustikou

Svět bez obalu: Ve středověké kapli, která je součástí klášterního komplexu Geghard, je zcela mimořádná akustika. To potvrzuje i arménská zpěvačka Ani Navasardianová.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ve středověké kapli, která je součástí klášterního komplexu Geghard, je zcela mimořádná akustika. Byla vytesána přímo do skály a řada místních lidí tvrdí, že její prostor je příliš dokonalý na to, aby byl vytvořen člověkem.

Článek

„Skutečným architektem tohoto místa byl sám Bůh. Ne lidé,“ je přesvědčen kněz Baroyr Avetisyan. „Ti pouze převáděli vůli a vizi Boha do hmotných věcí, které tu dnes můžeme vidět. A měli samozřejmě i znalosti, jak kostel postavit tam, kde by písně, nebo třeba zvon měly ten nejlepší zvuk. Místa, kde byly naše kostely vybudovány, byla ale vybrána skrze víru a boží vůli,“ dodává kněz.

Klášter Geghard leží asi hodinu cesty od hlavního arménského města Jerevanu a poutníci sem často přijíždějí pomodlit se.

Někteří sem ale přicházejí i kvůli výjimečné akustice zdejší kaple. Jako třeba arménská zpěvačka Ani Navasardianová. „Zdejší akustika vás úplně celého obejme. Je to zajímavé. Nikde jinde jsem něco takového necítila. Existují i ​​jiná místa se zajímavou akustikou, ale tohle je opravdu výjimečné,“ říká zpěvačka.

V klášteře Geghard jsou pohřbeni členové starověkých arménských královských rodin a jsou zde obklopeni krásnou hudbou i na věčnosti.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované